Doi suspecţi au fost arestaţi în Kosovo. Sunt bănuiţi că au finanţat pregătirea combatanţilor jihadişti

Doi bărbați arestați în Kosovo sub suspiciunea că au finanțat viitori combatanți ai grupării Stat Islamic. Poliția din Kosovo a efectuat două raiduri separate și a arestat doi bărbați sub suspiciunea de a ajuta la recrutarea și finanțarea unor persoane pentru a lupta pentru gruparea Stat Islamic (SI) în Siria și Irak, a anunțat poliția miercuri, citată de Reuters.

16 mart. 2016, 15:35
Doi suspecţi au fost arestaţi în Kosovo. Sunt bănuiţi că au finanţat pregătirea combatanţilor jihadişti

Un corespondent al Reuters a văzut polițiștii antitero înconjurând un parc industrial în afara capitalei Pristina la ora locală 06.00 (05.00 GMT) de unde oamenii legii au ridicat computere dintr-un garaj.

Un suspect, identificat cu numele de F.R., a finanțat mai mulți tineri kosovari să devină combatanți ai Stat Islamic, se precizează într-un comunicat. ‘Suspectul și-a folosit în mod continuu afacerea în scopul de a furniza sprijin financiar și logistic persoanelor care sunt implicate în recrutarea altora pentru terorism și celor care s-au deplasat în zone de conflict. O parte dintre ei, inclusiv dintre angajații săi, au murit în zone de conflict’, se mai menționează în textul citat.

În 2014, poliția a închis o moschee neautorizată în același parc industrial, autoritățile motivându-și gestul prin faptul că aici era predicat islamul radical, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un fost manechin a plecat în Siria să vâneze jihadişti

După un alt raid la o casă din Prizren, localitate situată la circa 80 km de Pristina, poliția a arestat și ulterior a eliberat o altă persoană pentru finanțarea a doi bărbați care doreau să devină combatanți ai Stat Islamic ce au fost arestați în decembrie înainte de a părăsi Kosovo.

Poliția susține că 300 de kosovari s-au alăturat Stat Islamic în Siria și Irak și peste 50 dintre ei au fost uciși. De asemenea, peste 100 de persoane au fost arestate sau sunt investigate pentru recrutarea sau participarea la lupte în Siria și Irak.

În baza unei noi legi, care permite condamnări de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la războaie străine, un tribunal din Kosovo a condamnat săptămâna trecută un bărbat la trei ani de închisoare pentru că a luptat alături de Stat Islamic.


loading...