Doina Pană: Agenţii economici care exploatează lemn trebuie să aibă smartphone

Agenţii economici care exploatează lemnul din pădure trebuie să se doteze cu smartphone, pentru a se integra în sistemul SUMAL de urmărire a trasabilităţii lemnului, fiind astfel diminuate tăierile ilegale de masă lemnoasă în România, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană.

05 iun. 2014, 16:40
Doina Pană: Agenţii economici care exploatează lemn trebuie să aibă smartphone

„Toţi agenţii economici vor trebui să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone. Pe aceste telefoane noi vom instala gratuit sistemul informatic şi pentru ca să poată transporta lemnul, aceştia trebuie să aibă un aviz de însoţire a masei lemnoase, conceput în regim special, securizat de Imprimeria Naţională. În momentul în care pleacă din pădure trebuie să acceseze prin acest telefon smartphone sistemul, adică să introducă nişte date în acest program şi automat i se generează un cod unic, pe care va trebui să-l înscrie în acest aviz de însoţire a mărfii. Codul indică ora, minutul şi secunda când s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă există situaţia în care lipseşte semnalul, există şi varianta off-line, în care nu se generează un cod unic, dar se generează un cod pe care agentul economic trebuie să-l scrie pe avizul de însoţire şi, în drumul maşinii, în momentul în care a ajuns într-o zonă cu semnal, codul se duce automat pe SMS şi îi este generat automat codul unic. Dacă pe traseu o maşină nu are trecut pe avizul de însoţire codul off-line sau codul online, acea marfă se confiscă. Am introdus şi o cheie de control, să nu poată intra lemnul în depozit, până când cei de acolo nu accesează şi ei sistemul”, a explicat ministrul delegat, Doina Pană.

Pană a precizat că ordonanţa de guvern intră în vigoare în 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru că în acest interval de timp se va derula implementarea în judeţele cu mari exploatări forestiere.

„Pentru a ajunge la această finalitate, care eu zic că este foarte importantă şi este un pas foarte mare în a stopa tăierile ilegale, am avut foarte multe consultări. M-am consultat cu reprezentanţi ai IRTSV, cu specialişti de la Romsilva, reprezentanţi ai proprietarilor de păduri, ai administratorilor de păduri, ai firmelor care exploatează lemn, ai ONG-urilor şi ai Ministerului de Interne, pentru că toate aceste controale care se vor face pe traseu se vor realiza de către personalul silvic, dar şi de către reprezentanţi ai Ministerului de Interne. Toţi au acceptat această formă”, a spus Doina Pană.

Aceasta a precizat că adoptarea Hotărârii de Guvern privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea masei lemnoase aliniază legislaţia românească la normele europene şi este un pas foarte important în combaterea tăierilor ilegale de pădure.

„Mă refer la Hotărârea de Guvern care a trecut miercuri şi care, pe lângă faptul că ne aliniază la norme europene, aduce un element de noutate foarte mare, în sensul că încă din 2008 există un program informatic intitulat SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final. La scurt timp după ce am preluat portofoliul, am ajuns la concluzia că, de fapt, furturile de lemn din pădure nu se fac fără acte. Deci, sub 5% cred că se fac fără acte şi restul se fac cu acte, adică, cu acelaşi aviz de însoţire se circulă de mai multe ori, fără ca cineva să sesizeze, fără ca cineva să oprească şi să verifice. Am ajuns la concluzia că factorul uman trebuie să aibă un rol diminuat, chiar dacă va creşte numărul de lucrători care să supravegheze, să oprească transporturile, să verifice avizele. Am ajuns la concluzia că trebuie să folosim ceva, de genul radarului, de aceea i-am şi spus radarul pentru păduri. Trebuia ceva scriptic, care să împiedice factorul uman să facă o ilegalitate şi atunci am revenit la acest sistem informatic SUMAL., care este făcut cu bani de la Banca Mondială şi este un sistem foarte deştept”, a arătat ministrul delegat.

Guvernul a adoptat pe 4 iunie Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.