Doina Pană: Am gândit un sistem de scanere pe drumurile naţionale care să pozeze volumul de masă lemnoasă transportat

Comisiile reunite pentru Mediu din Parlament i-au dat joi aviz favorabil Doinei Pană pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor. Aceasta a fost avizată cu 17 voturi pentru și 6 împotrivă.

29 iun. 2017, 09:52
Doina Pană: Am gândit un sistem de scanere pe drumurile naţionale care să pozeze volumul de masă lemnoasă transportat

„Radarul Pădurilor, chiar dacă funcționează, 4 milioane de metri cubi pe an de lemn tăiat ilegal nu-i puțin. El poate mult mai mult. O prioritate pentru mine este Radarul Pădurilor, în termen foarte scurt. El nu acoperă și partea de volum de masă lemnoasă, doar dacă transportul este legal sau ilegal. El nu poate măsura”, a spus Pană, în cadrul audierilor.

Ea a precizat că se gândește la instalarea unor scanere pe drumurile naționale.

„Am gândit în Programul de guvernare un sistem de scanere care să fie instalat pe drumurile naționale care, automat, prin simpla pozare, evaluează volumul. Să fie interconectat cu radarul Pădurilor și să dea alerte în momentul în care transportul e legal, dar cantitatea pe care o transportă este mai mare decât cea care trebuie”, a mai arătat ministrul propus.

Inspectorul Pădurii are o problemă mare; a apărut și o variantă pirat

Inspectorul Pădurii are o problemă foarte mare, domeniul fiind al unei persoane private, nu al Ministerului, iar între timp a apărut și o variantă pirat, a anunțat, joi, Doina Pană, ministrul propus pentru Ape și Pădurilor, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite din mediu din Parlament.

„Am introdus sistemul 112 pentru populație, a prins bine, sub aspectul că, în momentul în care este accesat, cercul trebuie să se închidă și nimeni nu se mai poate face că nu vede sau eludează trecerea prin Radar (în ceea ce privește transportul de lemn ilegal n.r.). El a fost însoțit, în 2016, în guvernarea tehnocrată, de un alt program informatic bun, ca idee, care se numește Inspectorul Pădurii”, a spus Pană.

Ea a precizat că acesta nu ajută să împiedice transportul ilegal, dar degrevează sistemul 112.

„Inspectorul pădurii are o problemă foarte mare, o să discut cu ONG-urile pentru că e un domeniu care nu e al Ministerului, ci al unei persoane private, există și un sistem pirat care a apărut care dezinformează, alertează și intrigă lumea, scandalizează, pentru că și transporturile legale le consideră ilegale. Este încă un obiectiv asupra căruia vreau să mă opresc. Mi se pare o transparentizare foarte bună, dar să fie făcută corect”, a precizat ministrul propus pentru Ape și Păduri.

Am gândit un sistem de scanere pe drumurile naționale care să pozeze volumul de masă lemnoasă transportat

Autoritățile vor să introducă scanere pe drumurile naționale care să pozeze volumul de masă lemnoasă transportat, a anunțat, joi, Doina Pană, ministrul propus pentru Ape și Păduri, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite din mediu din Parlament.

„Radarul Pădurilor, chiar dacă funcționează, 4 milioane de metri cubi pe an de lemn tăiat ilegal nu-i puțin. El poate mult mai mult. O prioritate pentru mine este Radarul Pădurilor, în termen foarte scurt. El nu acoperă și partea de volum de masă lemnoasă, doar dacă transportul este legal sau ilegal. El nu poate măsura”, a spus Pană.

Ea a precizat că se gândește la instalarea unor scanere pe drumurile naționale.

„Am gândit în Programul de guvernare un sistem de scanere care să fie instalate pe drumurile naționale, care, automat, prin simpla pozare, evaluează volumul. Să fie interconectat cu radarul Pădurilor și să dea alerte în momentul în care transportul e legal, dar cantitatea pe care o transportă este mai mare decât cea care trebuie”, a mai arătat ministrul propus.