Doliu imens în lumea medicinei din România. A murit inventatoarea unui vaccin care a salvat milioane de oameni

Sylvia Hoișie, medicul care a inventat vaccinul Polidin, a murit, marți dimineață, la onorabila vârstă de 94 de ani. Ea va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.

24 mai 2022, 23:22
Doliu imens în lumea medicinei din România. A murit inventatoarea unui vaccin care a salvat milioane de oameni

Decesul doctorului Sylvia Hoişie a fost anunţat de comunitatea evreilor din Iaşi. Invenția medicului a salvat până acum milioane de vieți. Cauza exactă a decesului nu se cunoaște cu exactitate. Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iaşi.

Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin, a fost închisă într-un lagăr timp de 4 ani

Atunci când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin, a fost deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, unde a petrecut 4 ani într-un lagăr. Când a fost eliberată, s-a întors în România.

„Era începutul lunii octombrie 1941, când s-a adeverit zvonul că vom fi deportaţi. Nu ştiam unde, nu ştiam de ce. Au fost adunaţi toţi evreii şi chemaţi direct în triajul gării. Peste tot pe străzi erau afişe în care se spunea că evreii trebuie să meargă direct la gară. Cu noi erau şi bunicii noştri, care aveau peste 80 de ani, şi cu toţii am fost aruncaţi în vagoane de vite. După un drum care ni s-a părut nesfârşit, am ajuns la Atachi, un orăşel situat în nordul Basarabiei.

Citește și: Doliu în presa românească. Jurnalistul Ovidiu Drugă s-a stins din viață

Cu greu se poate descrie ce am văzut acolo: pereţii caselor erau umpluţi cu sânge şi înscrisuri cu numele oamenilor omorâţi în acele locuri. Totul părea straniu, parcă din altă lume. Aici am văzut pentru prima dată cum un om înnebuneşte şi cum este omorât după ce a fost legat de copac. Este vorba de unul dintre farmaciştii oraşului nostru. Trebuie să vă spun că în toată această perioadă am fost păziţi de militari români.

După două-trei zile am fost organizaţi în convoaie şi duşi sub pază la Nistru pentru a fi trecuţi la Moghilev. Înainte de a trece Nistrul ni s-au luat toate actele de identitate, deci nu mai existam. A trebuit să predăm tot aurul pe care îl aveam, iar banii pe care îi aveam a trebuit să-i schimbăm în ruble. După ce am trecut Nistrul, am ajuns la Moghilev, un oraş distrus şi el întrucât trecuse războiul pe acolo, după care ni s-au schimbat din nou banii în mărci germane, emise numai pentru ţinuturile pe care le-au cucerit nemţii, adică fără nicio valoare. Bunicii mei au murit după trei săptămâni de la deportare”, declara medicul într-un interviu pentru Adevărul.

A făcut Facultatea de Medicină la Iași, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de milioane de români. Invenția i-a adus porecla „dna doctor Polidin”.

Citește și: Doliu în PSD. Social-democraţii au mai pierdut un lider local

Munca de cercetare a medicului Sylvia Hoişie nu s-a rezumat numai la invenția vaccinului Polidin. Munca ei este importantă și în lupta împotriva cancerului. Mai mult decât atât, ea a inventat și OROSTIM-UL adică un derivat al Polidinului cu administrare pe cale orală, fără durerea înțepăturii de seringă la fel de celebră ca și leacul în sine.

Sylvia Hoişie a trăit o viață modestă până la finalul zilelor

Sylvia Hoişie a locuit, până la finalul vieții într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.