Doliu în fotbalul mondial! A murit Luis Suarez Miramontes, legendă a lui Inter și Barcelona, primul spaniol câștigător al Balonului de Aur

Spaniolul Luis Suarez Miramontes, câştigător al Balonului de Aur în 1960, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat duminică Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) şi Inter Milano, clubul la care acesta a jucat cel mai mult în cariera sa, după ce a părăsit FC Barcelona.

09 iul. 2023, 18:38
Doliu în fotbalul mondial! A murit Luis Suarez Miramontes, legendă a lui Inter și Barcelona, primul spaniol câștigător al Balonului de Aur

În perioada 1955-1961, Luis Suarez Miramontes a evoluat pentru Barcelona, devenind un simbol al clubului catalan. În 1960, el a câștigat prestigiosul „Balon de Aur”, fiind distins ca cel mai bun jucător al anului. Această realizare remarcabilă l-a depășit pe legendarul Ferenc Puskas (Real Madrid) și pe Uwe Seeler (Hamburg). Suarez Miramontes a devenit primul și singurul jucător spaniol care a câștigat această distincție, o performanță impresionantă care nu a fost egalată de niciun alt fotbalist iberic.

După perioada petrecută la Barcelona, Luis Suarez Miramontes a mai evoluat pentru Inter Milano și Sampdoria. El a fost primul fotbalist spaniol transferat în Serie A și a reușit să câștige două Cupe ale Campionilor Europeni cu echipa Inter, pentru care a fost achiziționat cu suma de 200.000 de lire italiene.

După retragerea din activitatea de jucător, Luis Suarez Miramontes a devenit antrenor și a condus echipe precum Inter, SPAL, Sampdoria, Deportivo, Albacete și echipa națională a Spaniei, adăugând aceste experiențe în impresionantul său CV.

În timpul perioadei de glorie a marelui Luis Suarez Miramontes, Spania a reușit să câștige primul său titlu european în anul 1964. În cadrul preliminariilor pentru Campionatul European din 1964, echipa națională a Spaniei a întâlnit România într-un meci. Naționala română era condusă de antrenorul Titi Teașcă, iar căpitanul echipei era Titus Ozon. Cu Luis Suarez Miramontes în echipă, Spania a obținut o victorie categorică cu scorul de 6-0.

Citește și: Sepsi a câştigat Supercupa României după 1-0 cu Farul la Ploieşti