Doliu în fotbalul românesc, inima a cedat. A murit portarul care a apărat ŞASE penalty-uri într-un singur meci

Gheorghe Voinea a murit. Era portarul care apărase mai multe penalty-uri într-un singur meci decât Duckadam.

30 mart. 2018, 14:25
Doliu în fotbalul românesc, inima a cedat. A murit portarul care a apărat ŞASE penalty-uri într-un singur meci

Gheorghe Voinea avea 65 de ani și a fost unul dintre portarii foarte buni din campionatul României în anii 80. A jucat la SC Bacău, CS Târgoviște, unde i-a urmat celebrului Narcis Coman, Petrolul Ploiești etc.

Gheorghe Voinea a fost un excelent portar lapenalty-uri. El apăra frecvent șuturile de la 11 metri și, de multe ori, marca de la 11 metri!

Una dintre echipele care i-a căzut „victimă” a fost Poiana Câmpina, la un meci pierdut la Târgoviște, în toamna anului 1980, cu scorul de 6-0.

Unul dintre goluri a fost marcat de Gheorghe Voinea, din penalty, deși pe teren se mai afla atunci și Nicolae Dobrin, care ar fi putut executa. 

Născut pe 26 septembrie 1952, la București, Voinea a început fotbalul la Progresul, iar la 20 de ani a venit la SC Bacău, unde l-a avut coleg pe Aristică Ghiță vreme de trei sezoane. Dotat cu un fizic impunător, „Voinicul” a apărat poarta Bacăului la celebrul meci cu Dinamo București din returul ediției de campionat 1973-’74, care a iscat o bataie ca-n „Șapte Păcate”, mai întâi pentru golul din ofsaid înscris de bucureșteanul Radu Nunweiller și apoi pentru bruscarea lui Voinea de către un atacant al oaspeților.

Deși pe teren băcăuanii au câștigat cu 2-1, la finalul sezonului, ei au retrogradat în B. La mijlocul deceniului șapte, Gică Voinea s-a transferat la CSM Suceava, iar în 1979 a ajuns, pentru patru sezoane, la CS Târgoviște, unde, în 1981-’82 l-a avut drept coechipier pe Nicolae Dobrin. Din perioada târgovișteană datează și unul dintre cele mai remarcabile meciuri din cariera lui Gică Voinea: cel cu FC Olt, din „șaisprezecimile” Cupei României, ediția 1981-’82.