Doliu în lumea artistică. A murit creatorul personajului Mafalda

Publicat: Miercuri, 30 Septembrie 2020 22:37 // Actualizat: Miercuri, 30 Septembrie 2020 22:37 // Sursa: romaniatv.net

Desenatorul şi ilustratorul argentinian Joaquin Salvador Lavado, supranumit "Quino", care a devenit popular după crearea celebrului personaj Mafalda, a murit miercuri la Mendoza, oraşul lui natal, la vârsta de 88 de ani, au confirmat pentru EFE surse din anturajul artistului.

Fiu al unor imigranţi spanioli şi deţinător al unor premii importante precum Prinţesa Asturias pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane şi a Medaliei pentru Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa, Quino a ilustrat aventurile emblematicul personaj Mafalda la sfârşitul anilor 1960, iar benzile desenate având-o ca protagonistă pe acea fetiţă au devenit populare în întreaga lume.

Mafalda este o fetiţă de şase ani care, în discuţiile cu părinţii şi copiii de vârsta ei, atacă diverse tabuuri ale societăţii şi politicii argentiniene din acea vreme. Evident, toate dialogurile ei încep cu întrebarea "dar de ce?".

"Dacă Mafalda era o fetiţă reală, ar fi fost ucisă de dictatura militară"

Seria de benzi desenate "Mafalda" a fost realizată de Quino din 1964 pană în 1973, iar personajul Mafalda a devenit foarte popular în America Latină, dar şi in Europa Occidentală. Quino a supravieţuit juntei militare, dar nu a mai desenat-o apoi pe Mafalda. "Dacă Mafalda ar fi fost o fetiţă reală, în mod sigur ar fi fost ucisă de dictatura militară din 1976-1982", spunea artistul.

De câţiva ani, desenatorul argentinian, care s-a mutat la Mendoza din Buenos Aires la sfârşitul anului 2017 după ce a rămas văduv, suferea de probleme de sănătate, deşi mai lua parte la diferite evenimente de omagiere a operei sale.

Potrivit mass-media argentiniene, Quino a suferit în urmă cu câteva zile un accident vascular cerebral, în urma căruia nu a mai putut să se recupereze.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
accident vascular cerebral artist mort Mafalda Quino
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H