Doliu în lumea artistică. A murit istoricul de teatru, Mariana Voicu

Este doliu în lumea artistică. Mariana Voicu, unul dintre cei mai respectați istorici de teatru din România, a murit, la vârsta 74 de ani.

30 mai 2022, 14:08
Doliu în lumea artistică. A murit istoricul de teatru, Mariana Voicu

Vestea morții Marianei Voicu a întristat pe toată lumea care a avut onoarea să o cunoască. Cunoscuta artistă a lăsat în urmă o carieră impresionantă și mulți oameni care au iubit-o.

Mariana Voicu a murit, la vârsta de 50 de ani

Regretata artistă a fost, timp de 50 de ani, angajata Teatrului Național din Timișoara. Reprezentanții instituției au făcut public anunțul trist cu privire la trecerea sa în neființă.

Citește și: Doliu în lumea folclorului! Un mare rapsod a încetat din viață

„Cu îndurerată stupoare am aflat de trecerea în neființă a unui om pe care l-am asociat cu toții cu memoria acestui teatru, istoricul de teatru și consultantul artistic Mariana Voicu (…) a fost un om de un optimism inepuizabil, o permanentă furtună de emoții bine temperate de inteligența ascuțită, voința puternică și spiritul amplu. A trăit cu toată ființa ei, la propriu, istoria ultimilor 50 de ani ai Teatrului Național din Timișoara, au transmis reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.

Cine a fost Mariana Voicu, angajata Teatrului Național din Timișoara

Mariana Voicu s-a născut în 1948, în comuna Ciacova și a terminat Liceul de Muzică și Arte plastice, la secția Arte plastice. Apoi, artista a absolvit Facultății de Filologie a Universității din Timișoara și fost repartizată „pentru efectuarea stagiului de trei ani” la Teatrul Național. Aici a rămas timp de patru decenii.

Totodată, Mariana Voicu a fost membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru- secția română, iar în anul 2017, senatul UNITER i-a decernat Premiul pentru întreaga activitate.

Citește și: Doliu în sportul românesc, a murit o legendă a fotbalului, Virgil Dridea

Mai mult, artista a colaborat cu toți regizorii care au marcat parcursul Teatrului Național Timișoara începând cu anul 1971. Istoricul de teatru și consultantul artistic a ieșit la pensie în 2010, dar a continuat să rămână alături de instituția în care se simțea ca acasă.