Doliu în lumea milionarilor. A murit una dintre cele mai bogate foste modele şi designeri din lumea modei

Celebrul designer italian de bijuterii Elsa Peretti, cea care a realizat bijuterii pentru gigantul Tiffany & Co, timp de decenii, a murit vineri.

20 mart. 2021, 16:35
Doliu în lumea milionarilor. A murit una dintre cele mai bogate foste modele şi designeri din lumea modei

Elsa Peretti a fost  o celebră designer de bijuterii şi filantroapă, dar şi un fost model de modă. Bijuteriile şi piesele sale de design pentru Tiffany & Co. se regăsesc în colecţii găzduite de Muzeul Britanic (în 2009, muzeul a achiziţionat 30 dintre creaţiile creatoarei pentru colecţia sa din secolul XX), Muzeul de Arte Plastice din Boston şi Muzeul de Arte Plastice din Houston. Prin fundaţiile sale, a susţinut o mare varietate de cauze în domeniul cultural, social şi artistic, potrivit peoplepill.com.

S-a născut la 1 mai 1940, la Florenţa, Italia, unde a crescut alături de părinţii şi fraţii ei. Elsa este fiica lui Ferdinando Peretti şi a Mariei Luisa Pighini. Tatăl ei, Ferdinando, a fost fondatorul Anonima Petroli Italiana, o mare companie italiană de petrol, în 1933.

A studiat la Şcoala Volbicela din Roma. După ce s-a mutat la Milano a studiat şi a obţinut o diplomă în design interior şi a lucrat pentru arhitectul Dado Torrigiani. A fost profesoară de franceză, instructor de schi şi model.

Şi-a început cariera de fotomodel în 1964. A lucrat la Barcelona, Spania. De asemenea, a lucrat cu o faimoasă agenţie de modelling, „Wilhelmina Modeling Agency”. S-a mutat în New York, în 1968, pentru a-şi continua cariera de model. A devenit unul dintre celebrele modele ale designerului Halston (Roy Halston Frowick) şi a frecventat celebrul ”Studio 54”, împreună cu designerii Halston, Andy Warhol şi actriţa Liza Minnelli. Ea a pozat pentru fotograful Helmut Newton în anii ’70, potrivit modelfact.com/elsa-peretti-bio.

Elsa şi-a început cariera de designer de bijuterii în 1969. S-a mutat la New York şi a început prin a crea bijuterii pentru câţiva designeri de top, inclusiv Oscar de la Renta, Giorgio di Sant’Angelo şi Halston. A semnat contractul cu „Tiffany & Co” pentru a crea bijuterii. A avut prima apariţie în reputata revistă de modă „Vogue”. A lucrat exclusiv cu producătorul de bijuterii Tiffany & Co, din 1974, şi a creat peste treizeci de colecţii pentru această companie. Prima colecţie a lansat-o la sfârşitul anilor ’70, se menţionează pe www.vanityfair.com.

De asemenea, Elsa Peretti a călătorit în Japonia, China, Europa pentru a se interesa de unele creaţii de modele clasice, şi pentru a se inspira. A creat ornamente personale şi tacâmuri din argint, aur, lemn lăcuit, sticlă, pietre dure sculptate şi nuiele de bambus.

În anii ’80, a creat centura Whip. Una dintre inovaţiile sale a fost un mâner de argint pentru un aparat de ras. Elsa Peretti creează forme senzuale, organice, care încântă ochii. A revoluţionat modul în care pietrele preţioase erau purtate. A transformat multe elemente obişnuite în lux. Este recunoscută pentru măiestria cu care a creat bijuterii cu diamante, care sunt uşor de purtat în fiecare zi, potrivit www.tiffany.com.

A fost renumită pentru crearea de piese atemporale, care au devenit favorite ale vedetelor. A organizat prima expoziţie retrospectivă la „Fashion Institute of Technology” (FIT), din New York, în 1990. Artista şi-a câştigat un loc printre cei mai mari designeri cunoscuţi până în prezent, prin bijuteriile şi obiectele decorative, care reflectă sentimentul poetic de frumuseţe, imaginaţia ei sălbatică, simţul ei perfect al proporţiei, pasiunea pentru măiestrie şi încrederea în ea. Printre creaţiile sale, se numără faimoasele coliere pandantiv în formă de inimi, boabe de fasole, stele de mare, lacrimi, potrivit theadventurine.com/culture.

În 1968, Peretti şi-a cumpărat o casă în Sant Martí Vell din Catalonia, Spania. În următorii zece ani, casa a fost restaurată. Până în anii 1980, casa de culoare galben-muştar era refugiul artistei. Numeroase piese create de ea, precum colierul cu scorpion, aflat în prezent în Muzeul Britanic, au fost inspirate din flora şi fauna din Sant Martí Vell. Peretti a contribuit la restaurarea şi renovarea mai multor clădiri. Începând cu 2017, aproximativ jumătate din sat a fost reconstruit. Proiectele sale au inclus şi renovarea interiorului din Biserica Sant Martí Vell, în perioada 2012-2013. A sprijinit, de asemenea, gestionarea documentelor istorice din secolul al XVI-lea, conservarea arhivei fotografice a lui Oriol Maspons şi conservarea oraşului roman Empúries, potrivit peoplepill.com. În 2013, Peretti a fost prima persoană non-catalană care a primit Premiul Naţional pentru Cultură din partea Consiliului Naţional pentru Cultură şi Arte al Cataloniei (CoNCA).

Elsa Peretti a devenit membră a „International Best Dressed List” din 1973. A câştigat o serie de premii, care include „Coty American Fashion Critics’ Award for Design” (1971), „President’s Fellow Award” al „Rhode Island School of Design” (1981), „Cultured Pearl Industry Award” (1987), „Year Award for 1996” din partea „Council of Fashion Designers of America Accessory Designer”.

Averea Elsei Peretti era estimată în 2019 la aproximativ cinci milioane de dolari, fiind una dintre cele mai bogate foste modele şi designeri din lumea modei.


loading...
Partenerii noștri