Doliu în lumea muzicii. A murit un mare compozitor

Compozitorul francez Philippe-Gérard, care a creat melodii pentru artişti precum Edith Piaf, Yves Montand şi Juliette Gréco şi muzică de film pentru Alain Resnais, a decedat duminică, la vârsta de 89 de ani, a anunţat miercuri fiul artistului.

22 mai 2014, 14:52
Doliu în lumea muzicii. A murit un mare compozitor

Philippe-Gérard, pe numele său adevărat Philippe Bloch, s-a născut în Brazilia şi a debutat în carieră colaborând cu Edith Piaf, pentru care a compus muzica melodiei „Pour moi toute seule”, în 1945, urmată de „Marie la Française”, „Avec ce soleil”, „Miséricorde” şi „Le chevalier de Paris”.

Cântecul „Le chevalier de Paris” a fost tradus în limba engleză cu titlul „When the world was young” şi a devenit un hit în Statele Unite, în interpretarea lui Frank Sinatra.

„Edith Piaf l-a prezentat pe tatăl meu lui (Yves, n.r.) Montand, care i-a încredinţat întreaga carieră”, a spus Aurélien Philippe-Gérard, fiul compozitorului.

Philippe-Gérard a compus pentru Montand câteva dintre cele mai mari succese ale sale, cum ar fi „Le chat de la voisine”, „Rengaine, ta rengaine” şi „La chansonnette”.

De-a lungul vremii, melodiile lui Philippe-Gérard au fost interpretate de Eddie Constantine, Henri Salvador, Cora Vaucaire, Juliette Gréco, Jeanne Moreau, Maurice Chevalier şi Sacha Distel.

Totodată, Philippe-Gérard a compus coloana sonoră pentru mai multe filme, printre care „Du rififi chez les hommes” (1955), de Jules Dassin, „Bébert et l’omnibus” (1963), de Yves Robert, „Mélo” (1986) şi „La vie est un roman” (1983), de Alain Resnais.