Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre primii eroi ai chitarei rock, la vârsta de 86 de ani

Lumea muzicii internaționale e în doliu după ce a murit unul dintre părinții fondatori ai rock and roll-ului. Duane Eddy a murit la vârsta de 86 de ani.

02 mai 2024, 17:59
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre primii eroi ai chitarei rock, la vârsta de 86 de ani
A murit unul dintre primii eroi ai chitarei rock

Duane Eddy, regele chitarei Twangy, a murit la vârsta de 86 de ani. Membrul Rock and Roll Hall of Fame a fost cunoscut pentru piese intrumentale precum „Rebel Rouser” și „Peter Gunn”. Chitaristul a fost idolul lui George Harrison, Jeff Beck, John Fogerty, Dan Auerbach și al multor alți chitariști care i-au urmat. Acesta a murit la finalul săptămânii trecute, dumniciă, la casa sa din Franklin, Tenessee.

Citește și: Doliu în lumea artiștilor! Rodion Gheorghiță, sculptorul care a restituit României operele dispărute ale lui Constantin Brâncuși, a murit

S-a născut în statul New York și a început să cânte la chitară de la o vârstă fragedă, de când era la grădiniță. Și-a petrecut adolescența în Arizona, după ce familia sa s-a mutat acolo.

În cele din urmă, a avut norocul sp-l întâlnească, la un post de radio local, pe producătorul și compozitorul Lee Hazelwood. Cei doi au înregistrat piesa „Pebel Rouser”, lansată în 1958, care a devenit o emblemă.

Sunetul de chitară al lui Duane Eddy, plin de ecou și vibrato, părea o versiune spațială a unei teme de serial TV din vestul vechi, scrie rollingstone.com.

Duane Eddy a fost decorat cu Grammy, câștigând la prima sa nominalizare în 1987, ca artost a remake-ul piesei „Peter Gunn” a trupei The Art of Noise, la categoria cea mai bună interpretare instrumentală rock.

Citește și: Doliu în lumea filmului! A murit Brian McCardie, actorul din Outlander și Line Of Duty

În 1996, a obținut a doua nominalizare la Grammy ca artist principal pe piesa „Thunder Road/Sugarfoot Rag” a lui Doc Watson, pentru cea mai bună interpretare instrumentală country. A fost inclus în Rock & Roll Hall of Fame în 1994.