Doliu în lumea teatrului. A murit un regizor legendar

Iuri Liubimov, regizor care a dominat teatrul rus timp de jumătate de secol şi al cărui stil novator a influenţat o generaţie întreagă de artişti, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani, în urma unei crize cardiace, informează agenţiile de presă internaţionale.

05 oct. 2014, 10:25
Doliu în lumea teatrului. A murit un regizor legendar

Cunoscut pentru piesele sale novatorii şi o inventivitate vizuală care i-a adus o reputaţie internaţională, Liubimov a fost fondatorul Teatrului Taganka din Moscova, teatru pe care l-a condus timp de 50 de ani şi din care a făcut un simbol al rezistenţei în faţa cenzurii şi dictaturii sovietice.

Iuri Liubimov a fost spitalizat săptămâna trecută în urma unei crize cardiace, iar spitalul în care a fost internat a anunţat duminică decesul artistului.

‘Rolul lui Iuri Lubimov este uriaş în dezvoltarea teatrului contemporan rus’, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

De-a lungul carierei sale, Liubimov a lucrat cu grei ai culturii ruse, inclusiv cu regizorul Vsevolod Meierhold, cu compozitorul Dmitri Şostakovici, scriitorul Boris Pasternak şi actorul Vladimir Vîsoţki.

În 2011, Liubimov a plecat din Teatrul Taganka, după unele neînţelegeri cu trupa, însă a continuat să lucreze aici în cadrul unor proiecte. În 2013, el a montat pentru scena Teatrului Bolşoi o nouă versiune a operei lui Borodin, ‘Prinţul Igor’.