Doliu în România. A făcut atac cerebral, iar medicii nu l-au mai putut salva

Născut la 8 noiembrie 1935, Breaza, judeţul Prahova şi ulterior stabilit în Sinaia, Focşeneanu Dumitru a fost un bober de excepţie, care a concurat în cadrul competiţiilor de bob de la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70 ai secolului al XX-lea.

21 iun. 2019, 07:23

Dumitru Focşeneanu s-a stins din viaţă. „Un atac cerebral fulgerător l-a trimis la celebrul spital de urgenţă din Ploieşti. Cu toate că un astfel de diagnostic necesită o intervenţie rapidă, au fost necesare câteva ore bune, adică vreo cinci (că mai aveau puţin si se schimba şi tura cred) pentru a trece de zona triaj şi a fi internat. Evoluţia a fost nefavorabilă, în scurt timp devenind o legumă”, a scris Horaţiu Neculae pe Facebook, unul dintre prietenii fostului sportiv.

Dumitru Focşeneanu era multiplu medaliat la campionatele mondiale şi europene, a făcut parte din echipa României ca frânar de bob la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, 1968, 1972 şi 1976. Împreună cu pilotul Ion Panţuru, a câştigat două medalii în competiţiile de bob – 2 persoane din cadrul campionatelor mondiale şi anume: argint la Campionatul Mondial din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA şi bronz la Campionatul Mondial din 1973. Tot în anul 1969, acelaşi echipaj se clasează pe locul secund la CE de la Cervinia (Italia) la bob 2 persoane, cât şi la bob 4 – cu Raimond Tancov şi Nicolae Neagoe. În anul 1971, Dumitru Focşeneanu împreună cu Dumitru Pascu, Ion Zangor şi Ion Panţuru obţin aurul la CE de la Igls în proba de bob 4 persoane.

La Jocurile Olimpice de la Sapporo (1972), Dumitru Focşeneanu a făcut parte din echipa de bob-2 România II (împreună cu pilotul Dragoş Panaitescu-Rapan) – clasată pe locul 12 şi din cea de bob-4 (împreună cu Ion Panţuru, Ion Zangor şi Dumitru Pascu) – clasată pe locul 10.