Doliu în România, a fost înmormântat cu onoruri militare

A încetat din viață general-locotenent (rtr.) dr. Pletos Dumitru, veteran de război și președintele Filialei Sector 5 a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

30 aug. 2019, 12:21
Doliu în România, a fost înmormântat cu onoruri militare

Generalul Pletos Dumitru s-a născut la data de 8 septembrie 1929, în Făgăraș, județul Brașov. Potrivit DCVP MApN, distinsul veteran a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi de Infanterie, Academia Militară și Facultatea de Economie din cadrul ASE București. A ocupat de-a lungul carierei militare mai multe funcții printre care: comandant al Regimentului 234 Mecanizat, comandant al Diviziei 2 Mecanizate Craiova, precum și comandant al Armatei a II-a, cu comandamentul la Buzău.

În anul 1976 a primit titlul de doctor în științe militare, remarcându-se prin lucrarea „Noul în gândirea tactică românească”.

A trecut în rezervă în anul 1990, cu gradul de general-locotenent.

În perioada 1941-1945 a participat pe front fiind copil de trupă, la Centrul de Instrucție al Infanteriei Făgăraș.

De-a lungul vieții, domnului general Pletos i s-au acordat mai multe decorații, printre care amintim Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945″ și Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler și ofițer.

Din anul 2008 a îndeplinit funcția de președinte al Filialei sector 5 a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și din anul 2012 funcția de vicepreședinte a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, informează pagina de Facebook a DCVP MApN.