Doliu în România. O legendă s-a stins din viaţă. A fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Este doliu în România, după ce veteranul de război Ştefan Buzoianu a murit. Acesta s-a stins din viaţă cu doar câteva zile înainte să împlinească vârsta de 101 ani.

05 ian. 2022, 11:51
Doliu în România. O legendă s-a stins din viaţă. A fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Doliu în România. Veteranul de război Ştefan Buzoianu a murit. Acesta a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare.

Doliu în România. Veteranul de război Ştefan Buzoianu a murit

Ștefan Buzoianu s-a născut în 1921, iar în februarie 1942 a fost trimis să lupte în război, în Rusia. Bărbatul a povestit de multe ori încercările grele la care a fost supus la acea vreme. Vestea că nea Fane, aşa cum era cunoscut la el în sat, a murit a fost dată de reprezentaţii Consiliului Judeţean Prahova, pe pagina de Facebook.

Citeşte şi Nepoata lui George Floyd, împuşcată în somn. Arianna are doar 4 ani

„Astăzi a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, de către familie, apropiaţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, dar şi ai judeţului. Slujba şi înhumarea au avut loc la Mănăstirea Cheia. A plecat discret, aşa cum a trăit, lăsând durere în sufletul apropiaţilor şi celor care l-au cunoscut, dar şi o poveste de viaţă incredibilă.

Cu amintirile câmpurilor de luptă spălate cu sânge, cu sunetul necontenit al armelor şi al gemetelor de durere, cu imaginea şanţurilor de apărare care s-au făcut morminte, cu tabloul distrugerii, în care sate şi oraşe au rămas fără viaţă, pustiite de lume şi bombardate de inamici. A dus cu sine o imagine a nimicirii omeneşti. Pentru că dincolo de datele tehnice, numele conducătorilor armatei, hărţi reconfigurate pe care le găsim în cărţile de istorie, războiul a însemnat pentru toţi cei care l-au trăit o manifestare cruntă a suferinţei în toate formele ei.

Nea Fane, aşa cum era cunoscut la Cheia, în locurile natale, şi-a învăţat copiii şi nepoţii să-şi iubească ţara, să aprecieze munca, să-şi respecte semenii. Le-a presărat copilăria cu poveşti din şi despre război”, au transmis reprezentanții CJ Prahova într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției.

Citeşte şi Preşedinţia a anunţat vestea tristă printr-un comunicat. Decesul s-a produs duminică seară