Doliu naţional în Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Cât durează şi ce se întâmplă în această perioadă. Anunţul făcut de Palatul Buckingham

Palatului Buckingham a anunţat că perioadă de "doliu regal" a început și va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a.

09 sept. 2022, 19:17

Doliu naţional în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a încetat din viaţă joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Regina Angliei a murit în timp ce se afla la reşedinţa sa din Balmoral, Scoţia.

Doliu naţional în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a a murit

Citeşte şi Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham. Londonezii l-au întâmpinat cu „Long Live the King”. VIDEO

Palatul Buckingham a anunţat că a început perioada de „doliu regal”, care va ţine încă şapte zile. Acesta este respectat de membrii familiei regale, de personalul Casei Regale şi de reprezentanţii Casei Regale aflaţi în misiuni oficiale, împreună cu trupele angajate în sarcini ceremoniale .

„În urma decesului Majestăţii sale Regina, este dorinţa Majestăţii sale Regele ca o perioadă de doliu regal să fie respectată de acum până la şapte zile după înmormântarea Reginei. Data funeraliilor va fi confirmată în timp util.

Doliul regal va fi respectat de membrii familiei regale, de personalul Casei Regale şi de reprezentanţii Casei Regale aflaţi în misiuni oficiale, împreună cu trupele angajate în sarcini ceremoniale”, conform comunicatului Palatului Buckingham

De asemenea, în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu naţional, anunţată de guvern, care va dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. În această perioadă, meciurile din prima ligă de fotbal au fost anulate, la fel şi alte evenimete sportive.

Sindicatele, care plănuiau să organizeze greve în următoarele săptămâni, au anulat acele greve în semn de omagiu față de Regina Elisabeta a II-a, potrivit Antena 3. 

Mii de buchete de flori şi mesaje au fost lăsate de cei de care au vrut să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham și la Castelul Windsor.

Citeşte şi Legătura de rudenie dintre Regina Elisabeta a II-a şi Regele Mihai. Monarhul României, invitat de onoare la sărbătorirea a 60 de ani de domnie a Reginei Angliei