Domnul a dat, patriarhul a luat: Află cine este milionarul cu CONTURI ascunse în Elveţia

S-a aflat cine este milionarul cu conturi în Elveţia, implicat în uriaşul scandal de evaziune fiscală realizată prin intermediul băncii HSBC. Alături de el, alte nume grele au fost "pomenite" în dosarele anchetatorilor.

10 feb. 2015, 09:32
Domnul a dat, patriarhul a luat: Află cine este milionarul cu CONTURI ascunse în Elveţia

Milionarul cu conturi secrete în Ţara Cantoanelor este Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor. Botezat cu numele de Ktrij Nersessian, el a fost întronat în anul 1999 ca cel de-al 132-lea Patriarh Suprem și Catolicos al Bisericii Ortodoxe Apostolice Armene, Karekin al II-lea.

Patriarhul a făcut călătorii în toată lumea a, vizitând diaspora armeană și promovând dialogul între confesiuni, scrie site-ul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație icij.org.

 Documentele interne ale băncii elvețiene HSBC îl plasează pe Karekin al II-lea printre clienții săi din anul 2000. El avea legătură cu un cont numit „Sanctitatea Sa Karekin al II-lea Nersis”, pe contul bancar figurând o sumă de 1,1 milioane de dolari în 2006-2007. Din informațiile dezvăluite nu rezultă clar care este legătura lui Karekin al II-a cu acel cont bancar.

Citeşte şi Scandalul de la HSBC. Cine ar putea fi ROMÂNUL care are 830 de milioane de DOLARI în cont, în Elveţia

 Un purtător de cuvânt al băncii elvețiene a declarat ICIJ că acest cont bancar a fost deschis de către precedesorul Sanctității Sale Karekin al II-lea „în beneficiul Bisericii și actelor sale de caritate. Acest cont a fost transferat la Sanctitatea Sa Karekin al II-lea Nersissian după decesul predecesorului său pentru a fi utilizați în aceeași scopuri. Catolicosatul bisericii armenești este o instituție religioasă națională și nu este supusă niciunei taxe”.

 Totodată, purtătorul de cuvânt al HSBC a mai spus și că Sanctitatea Sa „are imunitate în fața oricărei taxe”.