Donald Tusk se declară pregătit să asigure preşedinţia Consiliului European, într-un nou mandat

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat vineri, în cadrul Summitului informal al UE din Malta, că este pregătit să continue în această funcție după expirarea mandatului său, în luna mai.

03 feb. 2017, 16:58
Donald Tusk se declară pregătit să asigure preşedinţia Consiliului European, într-un nou mandat

”După ce am discutat cu mulți lideri care și-au exprimat sprijinul, am informat că sunt pregătit să-mi continui munca. Dar aceasta va depinde de decizia tuturor șefilor de stat sau de guvern” din Uniunea Europeană, a spus Tusk, în conferința de presă de la finalul reuniunii la nivel înalt găzduită de capitala Maltei, La Valletta.

El a adăugat că actuala președinție malteză a Consiliului UE va conduce discuțiile pe această temă.

Până în prezent, singurul stat membru care se opune deschis unui al doilea mandat de președinte al Consiliului European pentru Donald Tusk este țara sa natală, Polonia, unde se află la guvernare Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

PiS susține ideea unei uniuni de state naționale și dorește să reducă puterile Bruxelles-ului. La nivel național, partidul condus de Jaroslaw Kaczynski este ostil formațiunii politice Platforma Civică (PO), fondată de Donald Tusk și în fruntea căreia acesta și-a exercitat timp de șapte ani funcția de premier al Poloniei, înainte de a fi ales președinte al Consiliului European în 2014.