Donald Trump a decis să RETRAGĂ SUA din Acordul nuclear cu Iranul. Reacţia Teheranului VIDEO

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, marţi, retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat cu Iranul, informează The New York Times.

08 mai 2018, 16:04
Donald Trump a decis să RETRAGĂ SUA din Acordul nuclear cu Iranul. Reacţia Teheranului  VIDEO

UPDATE. Preşedintele Rouhani: Iranul va respecta acordul nuclear şi după retragerea SUA

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunţat marţi seara că ţara sa va rămâne parte în acordul nuclear încheiat cu puterile internaţionale în 2015, în ciuda retragerii SUA din această înţelegere, transmit Reuters şi DPA.

Franţa, Germania şi Regatul Unit nu susţin retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

După declaraţia de la Casa Albă a preşedintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din acord, televiziunea de stat de la Teheran a apreciat că decizia este ilegală.

Rouhani a afirmat că Iranul este gata să îşi reia programul nuclear, care fusese îngheţat în schimbul ridicării unor sancţiuni, dar înainte de a face acest pas va discuta cu celelalte state semnatare ale acordului – Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania.

Preşedintele iranian a mai apreciat că Trump are un istoric de subminare a tratatelor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi, la Casa Albă, că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian. 

Trump a denunţat acest text drept ”un acord părtinitor oribil”, bazat pe o minciună, relatează The Associated Press.

El a spus că dacă ar permite menţinerea acordului, în curând va avea loc o cursă a înarmării. Un acord constructiv ar fi putut să fie încheiat în 2015, însă nu s-a întâmplat aşa, a denunţat el.

Trump a catalogat Iranul drept un ”regim de mare teroare”. ”Nicio acţiune a regimului nu a fost mai periculoasă decât cursa sa a înarmării nucleare şi a mijloacelor de a le lansa”, a apreciat locatarul Casei Albe.

Barack Obama, reacţie vehementă după ce Donald Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul

Donald Trump s-a decis pentru retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat cu Iranul, informează NYT, marţi. 

Preşedintele american Donald Trump i-a transmis omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, că a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Trump i-a spus lui Macron, marţi, că are în vedere nu numai să impună sancţiuni împotriva Iranului, ci să împună acestei ţări sancţiuni suplimentare, scrie în continuare cotidianul NYT.

Decizia şocantă a fost dezvăluită cu ocazia unei convorbiri telefonice între preşedintele Donald Trump şi omologul său francez, Emmanuel Macron, scrie presa americană.

Aceeaşi sursă a precizat că SUA pregătesc instituirea tuturor sancţiunilor posibile împotriva Iranului, inclusiv penalizări economice.

Trump a condamnat înţelegerea cu Iranul care a fost semnată de preşedintele Barack Obama, în timpul mandatului acestuia.

Potrivit media americane se aşteaptă intervenţia preşedintelui care să confirme, public, decizia luată în legătură cu Iranul.

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a afirmat marţi că Statele Unite ale Americii (SUA) vor face ”o greşeală” dacă se retrag din acordul privind programul nuclear iranian semnat în 2015 de Teheran cu şase mari puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), relatează agenţia Reuters.

Declaraţia lui Zarif survine cu puţin timp înainte de anunţul pe care preşedintele american, Donald Trump, îl va face în legătură cu decizia sa finală privind acordul.

”Dacă Trump face această greşeală şi abandonează Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA, acordul privind programul nuclear iranian) ca o reuşită internaţională, atunci el va trebui apoi să accepte drepturile iranienilor într-o situaţie mai rea”, a declarat Zarif, citat de agenţia iraniană de presă Irna.

Israelul, în alertă maximă după anunţul preşedintelui Trump. Se aşteaptă un atac al Iranului, dinspre Siria