Donald Trump a emis o ordonanţă executivă privind interdicţia de călătorie, pentru siguranţa ţării

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni, la televiziunea CNN, că SUA vor examina cu atenţie oamenii care ajung în SUA, pentru a menţine siguranţa în ţară.  

05 iun. 2017, 14:40
Donald Trump a emis o ordonanţă executivă privind interdicţia de călătorie, pentru siguranţa ţării

Preşedintele american a explicat că noua ordonanţă executivă privind imigraţia este „o interdicţie de călătorie” şi a avertizat că Departamentul de Justiţie nu ar fi trebuit să prezinte Curţii Supreme o versiune „atenuată, corectă din punct de vedere politic”. Trump a cerut restricţii de călătorie mai dure în Statele Unite. „Vom examina cu atenţie oamenii care vin în SUA, pentru a ne menţine ţara în siguranţă.Tribunalele sunt lente şi politice”, a mai spus preşedintele american.

În contextul atacului terorist de sâmbătă din centrul Londrei, Donald Trump a solicitat o revizuire judiciară rapidă a ordonanţei prezidenţiale şi a cerut Departamentului de Justiţie să vină cu o versiune mai dură a propunerii, potrivit Agerpres.

„Oamenii, avocaţii şi instanţele o pot numi cum vor, dar eu vorbesc despre ceea ce avem nevoie, şi anume de o interdicţie de călătorie. Departamentul de Justiţie ar fi trebuit să rămână la proiectul iniţial, nu la versiunea atenuată, corectă din punct de vedere politic, pe care au depus-o la Curtea Supremă. Departamentul de Justiţie ar trebui să ceară o audiere rapidă a interdicţiei de călătorie în faţa Curţii Supreme – şi să vină cu o versiune mult mai dură! În orice caz, vom examina cu atenţie oamenii care vin în SUA, pentru a ne menţine ţara în siguranţă. Tribunalele sunt lente şi politice”, a spus Trump pe contul de Twitter.

O instanţă federală de apel a confirmat, zilele trecute, blocarea noului decret emis de preşedintele SUA, Donald Trump, privind suspendarea vizelor cetăţenilor din state din Africa şi Orientul Mijlociu.

Donald Trump a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunând restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului. Însă aplicarea măsurilor a fost blocată de justiţie pe 15 martie, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare.