Donald Trump a plătit taxe de 250 de ori mai mari în China, decât în SUA. Aproape 200.000 de dolari a vărsat în conturile Beijingului

Donald Trump deţine un cont bancar în China, și a petrecut ani de zile ocupându-se de proiecte de afaceri şi acorduri de acordare a licențelor, potrivit unui material apărut miercuri în New York Times.

21 oct. 2020, 09:44
Donald Trump a plătit taxe de 250 de ori mai mari în China, decât în SUA. Aproape 200.000 de dolari a vărsat în conturile Beijingului

Înregistrările fiscale arată un cont bancar nedeclarat anterior, exitent în China, şi controlat de Trump International Hotels Management. Din acest cont au fost plătiţi 188.561 dolari sub formă de impozite, în China, între 2013 și 2015, în legătură cu potențiale tranzacții de licențiere. Anterior, în urmă cu câteva săptămâni, presa americană dezvăluia că Donald Trump a plătit taxe în valoare de numai 750 de dolari în Statele Unite în perioada 2016-2017, astfel că suma plătită către China este de 251 de ori mai mare.

Declarațiile fiscale mai arată arată că Trump a investitat cel puțin 192.000 de dolari în cinci mici companii create specific pentru a își dezvolta proiectele de afaceri din China. Aceste companii au cerut scutiri de taxe pentru 97.400 de dolari folosiți drept „cheltuieli de afaceri”.

Citeşte şi „Joe Biden fura bani din România!”. Acuzaţii dure ale fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani, la adresa candidatului democrat

Alan Garten, un avocat al Organizației Trump, a descris informațiile NYT drept „pure speculații” și a susținut că au fost făcute „presupuneri incorecte”. El a declarat însă că „a fost deschis un cont la o bancă chineză cu sucursală în Statele Unite pentru a se putea plăti taxe locale”, însă contul nu a mai fost folosit pentru alte activități de afaceri și rămâne inactiv.

Trump și-a bazat campania de realegere la alegerile din această toamnă pe criticile aduse Chinei în ceea ce privește problemele legate de comerț, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang și represiunea politică din Hong Kong, dar şi pentru răspândirea Covid-19. Sub Donald Trump, legăturile dintre China și SUA au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

De asemenea, dezvăluirile au loc în contextul în care Trump l-a acuzat pe contracandidatul său Joe Biden că este „slab” în relaţia cu China, iar „familia Biden vinde SUA Chinei”.