Donald Trump a suspendat programul SUA pentru refugiaţi. Sirienii au interdicţie pe termen neliminat

Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare.

28 ian. 2017, 06:39
Donald Trump a suspendat programul SUA pentru refugiaţi. Sirienii au interdicţie pe termen neliminat

Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici„, a subliniat preşedintele american, în cursul ceremoniei de învestitură a secretarului Apărării, James Mattis, desfăşurată la Pentagon. „Vrem să fim siguri că nu vom lasă să între în ţară noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare (…) Nu vom uită niciodată lecţiile lui 11 septembrie” 2001, a mai spus Donald Trump.

Acest decret, intitulat „protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite„, era aşteptat de miercuri seară, atunci când publicaţia Washington Post a publicat o copie a documentului. Potrivit formei prezentate de respectivul ziar, prin decret, pe care Casă Albă nu l-a făcut public vineri seară, autorităţile americane ar bloca timp de o luna sosirea imigranţilor din şapte ţări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Acelaşi text ar prevede de asemenea oprirea completă timp de patru luni a programului federal de admisie şi reinstalare a refugiaţilor din ţări în război. Un program umanitar ambiţios creat printr-o lege a Congresului din 1980.

Refugiaţilor sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din ţară lor, dar numai 18.000 au fost acceptaţi de SUA din 2011, le-ar fi definitiv interzisă intrarea în SUA.