Donald Trump ameninţă Iranul cu distrugerea

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Iranul cu distrugerea, în cazul unui atac vizând interese americane, în contextul în care relaţiile între Teheran şi Washington sunt extrem de tensionate de la reimpunerea sancţiunilor economice americane Republicii islamice, în noiembrie.

20 mai 2019, 17:48
Donald Trump ameninţă Iranul cu distrugerea

”Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite”, a tunat duminică, într-un mesaj pe Twitter, locatarul Casei Albe. Tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln şi unor bombardiere de tip B-52, invocând ”ameninţări” din partea Iranului.

Administraţia Trump a ordonat personalului diplomatic neesenţial să părăsească Irakul, citând ameninţări provenind de la grupări armate irakiene susţinute de Iran. Duminică, o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituţii guvernamentale şi ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.

Relaţiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când preşedintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse Teheranului, şi după restabilirea sancţiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie, potrivit news.ro.

Presa americană speculează despre divergenţe în Cabinetul lui Trump cu privire la modul de tratare a dosarului iranian. Potrivit presei americane, consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton exercită presiuni în vederea unei linii dure contra Iranului, însă alţii din cadrul administraţiei se opun. Trump însuşi a declarat recent că a fost nevoit să-l ”tenpereze” pe Bolton. La rândul său, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a minimalizat, sâmbătă, posibilitatea unui nou război în regiune. La finalul unei vizite în China, Zarif s-a declarat ”sigur (…) că nu nu va exista un război, pentru că noi nu dorim conflictul şi pentru că nimeni nu-şi face vreo iluzie cu privire la capacitatea sa de a înfrunta Iranul în regiune”, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Arabia Saudită a cerut sâmbătă să se convoace summituri ale Consiliului Cooperării la Golf (CCG) şi Ligii Arabe, în urma sabotării unor nave la Golful Persoc şi unor atacuri vizând staţii de pompare în regatul saudit. Aceste două summituri extraordinare, la care Riadul şi-a invitat partenerii, urmează să aibă loc la 30 mai, la Mecca, ”în vederea discutării acestor agresiuni şi a consecinţelor lor asupra regiunii”, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă. Este vorba despre ”a se consula şi a se coordona cu lideri fraţi” pe tema ”tuturor susceptibile să consolideze securitatea şi stabilitatea în regiune”, potrivit news.ro.

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat că ţara sa ”nu vrea un război” cu Iranul şi că ”va face totul pentru a-l preveni”, dând totodată asigurări că Riadul este pregătit ”să se apere şi să-şi apere interesele”, în cazul în acre cealaltă parte alege să se îndrepte către război.