Donald Trump este de acord cu „o singură Chină”. Preşedintele de la Beijing a salutat decizia omologului său american

Într-o convorbire telefonică cu omologul său chinez, Xi Jinping, președintele american Donald Trump a fost de acord să respecte politica "o singură China", a anunțat joi Casa Albă, printr-un comunicat preluat de Reuters.

10 feb. 2017, 06:37
Donald Trump este de acord cu „o singură Chină”. Preşedintele de la Beijing a salutat decizia omologului său american

Cei doi șefi de stat au purtat o convorbire îndelungată, în cursul nopții după ora Washingtonului, cu numai câteva ore de primirea la Casa Albă a premierului Japoniei, Shinzo Abe.

Comunicatul administrației prezidențiale arată că Trump a acceptat, la cererea lui Xi, să continue politica predecesorului său, Barack Obama, care se baza pe principiul că există o singură China.

Reuters reamintește că Beijingul a considerat un afront gestul lui Trump de a discuta mai întâi, după ce a fost ales, cu președintele Taiwanului, stat asupra căruia China are pretenții de suveranitate.

Președinții chinez și american s-au invitat reciproc în vizită, a mai precizat Casa Albă.

Președintele chinez Xi Jinping a „salutat” vineri în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu Donald Trump recunoașterea de către președintele SUA a principiului crucial al unei „singure Chine”, anunță presa de stat chineză, citată de France Presse.

Citeşte şi Milioane de oameni o vizitează. Este ţara în care străinii vor intra numai după ce li se vor lua amprentele

 „Xi Jinping salută reafirmarea de către Trump aderarea guvernului SUA la principiul unei singure Chine”, a indicat televiziunea CCTV pe site-ul său internet. Acest principiu, pe care Trump părea să-l fi pus sub semnul întrebării în ultimele săptămâni, interzice țărilor terțe să aibă relații diplomatice cu insula Taiwan, considerată o provincie a Chinei de către Beijing.