Donald Trump, huiduit în Pittsburgh, la sinagoga unde un antisemit a ucis 11 credincioşi

Publicat: Miercuri, 31 Octombrie 2018 13:53 // Actualizat: Miercuri, 31 Octombrie 2018 13:53 // Sursa: romaniatv.net

Donald Trump a fost huiduit de manifestanţi, care-l acuză că intensifică ura şi care s-au opus vizitei sale la Pittsburgh, unde un atacator antisemit a ucis 11 credincioşi.

”Minciunile lui Trump ucid”, au acuzat peste 1.500 de persoane, de toate vârstele şi confesiunile, care l-au îndemnat pe locatarul Casei Albe să renunţe la diatribele sale incendiare, într-o manifestaţie fără precedent.

Donald Trump a efectuat marţi o vizită la Pittsburgh, însoţit de Prima Doamnă Melania, fiica sa Ivanka - convertită la iudaism - şi ginerele său Jared Kushner - care purta o kippa.

În sinagoga îndoliată Tree of Life (”Copacul vieţii”), în care se putau auzi manifestanţi scandând ”Morţii contează”, Donald Trump a aprins câte o lumânare pentru fiecare dintre cele 11 victime ale atacului antisemit - cel mai sângeros comis vreodată în Statele Unite, potrivit news.ro.

 Încă de sâmbătă, locatarul Casei Albe a condamnat cu putere masacrul şi a îndemnat la eradicarea ”otrăvii atisemitismului”. Însă mai multe voci i-au reproşat că dezlănţuie extrema dreaptă prin discursurile sale inflamate.

O organizatoare a manifestaţiei i-a transmis mesajul ”violenţa de sâmbătă este o consecinţă directă a influenţei dumneavoastră, domnule preşedinte Trump, nu sunteţi binevenit la Pittsburgh atât timp cât nu renunţaţi la naţionalismul alb”.

”Eu nu pot să ştiu ce gândeşte preşedintele (...), dar îi ştiu cuvintele”, a declarat unul dintre manifestanţi, Gabriel McMorland, în vârstă de 36 de ani. Iar ”ele se aliniază atât de mult cuvintelor teroriştilor naţionalişti albi şi teoriilor complotului rasist de dreapta”, a adăugat el, potrivit news.ro.

Primarul democrat al oraşului Pittsburgh, Bill Peduto, l-a sfătuit, la rândul său, pe preşedintele american să-şi amâne vizita, pentru a lăsa familiilor victimelor timp să-şi îngroape morţii.

Citeşte şi Mărturie cutremurătoare a lui Cristi Danileţ. Judecătorul a rupt tăcerea: Sunt trei ani de când aştept să fac această confesiune

Însă Trump, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Executivului, Sarah Sanders, a vrut să vină ”să dea dovadă de respect în numele întregii ţări”. ”Preşedintele a fost emoţionat” de vizita sa, a adăugat ea.

Oraşul Pittsburgh a început marţi să-şi ia adio de la victime. Uniţi în moarte, la fel cum erau în viaţă, fraţii Cecil şi David Rosenthal, în vârstă de 59 şi, respectiv, 54 de ani, au fost înmormântaţi împreună, la trei zile dup ce au fost ucişi prin împuşcare de Robert Bowers.

Sute de persoane le-au urmărit funeraliile, în sinagoga Rodef Shalom, la aproximativ cinci minute cu maşina de locul crimei, informează news.ro.

”A fost tragic, trist şi un superb omagiu a două fiinţe minunante, iubitoare şi nevinovate”, a declarat pentru AFP preotul catolic Paul Taylor la finalul ceremoniei, la care presa nu a avut acces.Cei doi fraţi locuiau împreună, într-un azil de bătrâni cu deficienţe intelectuale. La fel ca ei, cea mai mare parte a victimelor lui Robert Bowers erau persoane vulnerabile. Cea mai în vârstă, Rose Mallinger, avea 97 de ani.
Potrivit presei locale, funeraliile medicului Jerry Rabinowitz, în vâstă de 66 de ani, şi ale lui Daniel Stein, în vârstă de 71 de ani, au avut loc tot marţi, în cea mai strictă intimitate.

Ucigaşul lor, Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani, care a rănit de asemenea şase persoane, a fost arestat în urma unor schimburi de focuri cu poliţişti. Inculpat de 29 de capete de acuzare, el riscă pedeapsa cu moartea.

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
complot rasist Donald Trump manifestaţie sinagogă tragedie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7260
RON
23 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H