Donald Trump îi ameninţă pe militarii venezueleni loiali lui Nicolas Maduro: „Veţi pierde totul!”

Preşedintele american Donald Trump i-a pus în gardă, dur, pe conducătorii militari ai Venezuelei, apreciind că se îndreptă către o ”pierdere” dacă refuză să se alăture opozantului şi preşedintelui autoproclamat Juan Guaido.

19 feb. 2019, 08:58
Donald Trump îi ameninţă pe militarii venezueleni loiali lui Nicolas Maduro: „Veţi pierde totul!”

Ochii întregi lumi sunt aţintiţi asupra voastră astăzi„, a avertizat Trump într-un discurs pe care l-a susţinut la Miami, în faţa unor membri ai comunităţii venezuelene în Florida. El i-a îndemnat pe ofiţerii venezueleni, care rămân loiali preşedintelui Nicolas Maduro, să lase ajutorul umanitar să intre în ţară. „Puteţi alege să acceptaţi oferta generoasă de amnistiere a preşedintelui Guaido şi să trăiţi în pace alături de ai voştri (…) Altfel puteţi alege a doua cale – să continuaţi să-l susţineţi pe Maduro. În acest caz, nu aveţi unde să vă refugiaţi, nu este posibilă vreo ieşire. Veţi pierde totul„, a ameninţat preşedintele american.

Locatarul Casei Albe, însoţit de soţia sa, Melania, şi foarte aplaudat de către exilaţii venezueleni, l-a catalgat pe preşedintele socialist Nicolas Maduro, pe care Washingtonul nu mai vrea să-l vadă la putere, drept o „marionetă cubaneză”. Într-o diatribă inflamată împotriva ”socialismului”, Trump a apreciat că ”zilele comunismului sunt numărate în Venezuela, însă şi în Nicaragua şi în Cuba”.

Citeşte şi Nicolas Maduro a expulzat din Venezuela o delegaţie de europarlamentari. Regimul său este din ce în ce mai izolat

Autorităţile americane ştiu unde se află „miliardele de dolari furate” de o mână de membri ai regimului aflat la putere la Caracas, a continuat el. Precizând că preferă „o tranziţie paşnică”, Trump a repetat că „toate opţiunile” sunt pe masă în privinţa acestei ţări afectate grav de o criză economică ce a provocat exilul a peste 2,3 milioane de venezueleni, potrivit ONU.

Nicolas Maduro aruncă vina penuriilor pe sancţiunile americane, care au provocat pierderi în valoare de 30 de miliarde de dolari economiei venezuelene, estimează Caracasul.

Venezuela a intrat luni într-o săptămână tensionată, în contextul în care Juan Guaido dă asigurări că ajutorul umanitar american va fi intra orice-ar fi sâmbătă în ţară, în pofida refuzului categoric al lui Maduro. Recunoscut preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, Juan Guaido a început să organizeze manifestaţii în susţinerea voluntarilor care se vor duce în „caravane” sâmbătă la frontiere. Ele urmează să care ajutorul umanitar depozitat la intrarea în ţară. Opozantul a promis că ajutorul va intra în ţară la această dată, „orice-ar fi” – cu riscul unei înfruntări cu armata loială lui Maduro, care vede în ajutoare un pretext în vederea unei intervenţii militare a Statelor Unite.

Câteva zeci de tone de alimente şi medicamente aduse cu avioane din Statele Unite se află blocate în depozite în oraşul columbian Cucuta, în apropiere de podul frontalier Tienditas, blocat de către autorităţile venezuelene.

În Brazilia, una dintre ţările din fruntea luptei anti-Maduro, nu era „nimic concret” luni cu privire la colectarea şi trimiterea ajutorului umanitar, a anunţat o sursădiplomatică braziliană.

Coordonatorul internaţional al ajutorului umanitar din cadrul opoziţiei venezuelene Lester Toledo a declarat luni pentru AFP că Brazilia s-a angajat săptămâna trecută să colecteze ajutoare umanitare şi să le transporte la 23 februarie până la frontieră.

Însă militari care pregătesc primirea unor eventuali refugiaţi venezueleni în statul Roraima, unde s-a prevvăzut să se instaleze un centru de depozitare, au declarat că nu au primit vreo instrucţiune în acest sens.

Sosirea ajutorului este o problemă sensibilă în Venezuela, a cărei populaţii se confruntă cu penurii de alimente şi medicamente şi o hiperinflaţie-record.

DOUĂ CONCERTE SIMULTANE

Juan Guaido a ales data simbolică de 23 februarie pentru introducerea ajutorului în ţară, la exact o lună de când s-a autodeclarat preeşdinte interimar. Cu toate acestea, el nu a prezentat vreun detaliu despre tactica pe care intenţionează să o adopte în vederea forţării blocadei militare a Guvernului.

Ajutorul n-are decât să vină de oriunde (…) Noi murim de foame şi nu avem medicamente„, a declaart pentru AFP Romulo Chinchilla, în vârstă de 64 de ani, într-un centru de asistenţă medicală instalat de voluntari.

Vineri, un concert cu artişti internaţionali urmează să aibă loc la Cucuta, organizat de miliardarul britanic Richard Branson în vederea strângerii de donaţii. Ele se vor adăuga celor 110 de milioane de dolari strânse deja ca ajutoare, porivit lui Juan Guaido.

Puterea chavistă a replicat luni anunţând organizarea în acelaşi moment, de partea venezueleană a frontierei, a altui concert „de denunţare a agresiunii brutale la care se încearcă să se supună poporul venezuelean”.

opoziţia a acuzat de asemenea compania de comunicare publică CANTV – cel mai mare furnizor de acces la Internet în Venezuela – că blochează accesul la site-ul pe care se pot înscrie voluntari.

AFP a constatat că site-ul nu era accesibil pe CANTV, însă funcţiona prin alţi furnizori de Internet privaţi.

Conflictul în centrul căruia se află distribuirea ajutoarelor se află în mijlocul scenei diplomatice – Rusia, China, Turcia, Iranul şi Cuba îl susţin pe Nicolas Maduro şi condamnă „ingerinţa” Statelor Unite şi altor guverne.