Donald Trump, ironizat pe Twitter după „declasificarea” fotografiei câinelui-erou rănit în atacul asupra lui Baghdadi

Donald Trump a publicat o fotografie a unui câine considerat un erou, care a adus ”servicii incredibile” în operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi ce a condus la moartea liderului Statului Islamic (SI), care a fost ”rănit uşor”, dar ”se reface complet” potrivit şefului Statului major al armatei americane, generalul Mark Milley, relatează AFP. Postarea a depăşit 500.000 de aprecieri la scurt timp de la apariţia în spaţiul virtual.

29 oct. 2019, 10:12
Donald Trump, ironizat pe Twitter după „declasificarea” fotografiei câinelui-erou rănit în atacul asupra lui Baghdadi

Generalul a refuzat luni, într-o conferinţă de presă în care a oferit detalii despre operaţiune, să dezvăluie numele câinelui, pentru că acesta ”se află în continuare în teatrul de operaţiuni”. El a precizat că nu vrea ”să difuzeze, pentru moment, fotografii sau numele câinelui sau oricui altcuiva, pentru a-i proteja identitatea”. Trump a publicat, la scurt după aceea, o imagine în care apare câinele, cu limba scoasă afară şi purtând un ham kaki.

”Noi am declasificat o fotografie a acestui câine minunat (numele său nu este declasificat) care a făcut o TREABĂ MINUNATĂ în capturarea şi eliminarea şefului SI Abu Bakr al-Baghdadi”, şi-a exrimat satisfacţia singurul preşedintle american din istoria recentă care nu are un câine la Casa Albă.

Fotografia publicată de fostul om de afaceri newyorkez a primit, într-o oră de la difuzare, peste 120.000 de ”like”-uri pe reţeaua de socializare.

Rapid, numeroşi navigatori pe Internet au deturnat tweetul preşedintelui, ironizând faptul că a folosit termenului ”declasificat”, utilizat în general de un Guvern în cazul unor informaţii sensibile în domeniul securităţii.

”Declasific această forografie a câinelui meu”, sau ”DECLASIFIC această fotografie a câinelui meu (numele lui este de asemenea DECLASIFICAT: George). El nu este un erou de război, dar face o treabă formidabilă dormind ca oamenii” sau ”După ce am vorbit cu personalul meu, am decis şi eu să declasific o fotografie a câinelui meu care a făcut o siestă eroică toată după-amiaza”, scriau unii.

Donald Trump a salutat duminică activitatea unui ”câine magnific, un câine foarte dotat”, anunţând moartea liderului SI în operaţiunea militară care a avut loc la o casă, în nord-vestul Siriei, cu doar câteva ore mai devreme.

Pentru a scăpa de forţele americane, al-Baghdadi a ”fugit într-un tunel înfundat, gemând, plângând şi strigând”, ”urmărit de câinii noştri”, sublinia liderul republican în această alocuţioune televizată.

Încolţit, ”el şi-a declanşat vesta, omorându-se şi omorând cei trei copii” şi a murit ”ca un câine”, sublinia preşedintele american.