Donald Trump, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021 după intermedierea acordului istoric dintre Israel şi Emiratele Arabe

Donald Trump, preşedintele SUA, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021, la doar câteva săptămâni după ce a contribuit la intermedierea păcii dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.

09 sept. 2020, 09:10
Donald Trump, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021 după intermedierea acordului istoric dintre Israel şi Emiratele Arabe

Donald Trump a primit nominalizarea de la Christian Tybring-Gjedde, membru al parlamentului norvegian, care l-a lăudat pe preşedintele american pentru eforturile sale de a rezolva conflictele la nivel mondial.

„Este pentru efortul său, cred că a făcut mai multe încercări de a aduce pacea între națiuni decât majoritatea celorlalți nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace”, a spus Tybring-Gjedde pentru Fox News.

Acord istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite. Reacţia lui Donald Trump

Tybring-Gjedde, membru al parlamentului norvegian cu patru mandate, este şi președinte al delegației norvegiene la Adunarea Parlamentară NATO. În scrisoarea sa de nominalizare, acesta  a scris: „Aşteptând acum ca şi alte țări din Orientul Mijlociu să urmeze paşii făcuţi de EAU, acest acord ar putea fi cheia care va transforma Orientul Mijlociu într-o regiune de cooperare și prosperitate”.

oficialul norvegian a menționat, de asemenea, rolul cheie al președintelui SUA în facilitarea contactului dintre părțile aflate în conflict, dar şi ocrearea unui noi dinamici în rezolvarea altora, cum ar fi disputa de frontieră din zona Kashmir între India și Pakistan, precum și conflictul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud sau o înţelegerea legată de controlul capacităților nucleare ale Coreei de Nord”.

Tybring-Gjedde l-a lăudat pe Trump şi pentru retragerea unui număr mare de trupe americane din Orientul Mijlociu: „Trump a rupt o tradiţie de 39 de ani a preşedinţilor americani care fie au declanşat războaie, fie au împins SUA în conflicte armate internaţionale. Ultimul președinte care a evitat acest lucru a fost Jimmy Carter, de asemenea laureat al Premiului Nobel pentru Pace”.