Donald Trump nu acceptă oferta pentru deblocarea activităţilor Guvernului. Este „nesăbuită”

Preşedintele american Donald Trump a transmis unui grup de membri ai Congresului că nu poate accepta oferta democraţilor de a redeschide Guvernul, cele două părţi fiind în conflict din cauza finanţării zidului de la graniţa cu Mexicul, pentru că ar părea „nesăbuit” dacă ar face acest lucru, conform unei persoane familiare cu situaţia, potrivit CNN.

03 ian. 2019, 08:04
Donald Trump nu acceptă oferta pentru deblocarea activităţilor Guvernului. Este „nesăbuită”

Preşeintele SUA s-a întâlnit cei mai importanţi membri din ambele partide în Congres miercuri pentru a încerca să redeschidă guvernul. Trump şi democraţii se află în conflict privind finanţarea zidului. Camera Reprezentanţilor din Congres este aşteptată să organizeze o serie de voturi pentru a deschide guvernul la doar câteva ore după ce Partidul Democrat va prelua controlul joi, conform unui consilier democrat, informează Agerpres.

„Întrebarea noastră pentru preşedinte şi republicani este „De ce nu acceptaţi ceea ce aţi făcut deja pentru a deschide guvernul?”, a întrebat Nancy Pelosi, viitoare lideră a Camerei Reprezentanţilor, făcând referire la o măsură aprobată de ambele partide privind finanţarea trecută prin Senat, care nu a fost susţinută însă de Trump.

Liderul minorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer a afirmat că l-a întrebat pe Trump de ce guvernul nu poate fi redeschis cât cele două părţi lucrează pentru a-şi rezolva diferenţele de opinie. „L-am întrebat direct … Nu a putut să îmi ofere un răspuns bun”, a declarat Schumer.

După ce democraţii şi-au prezentat planul de a aproba măsuri pentru a finanţa guvernul măcar temporar – inclusiv Departamentul pentru Securitatea Naţională – Schumer l-a întrebat în repetate rânduri pe Trump de ce se opune acestei abordări, conform persoanei familiare cu situaţia. Într-un final, Schumer l-a întrebat pentru a treia oară pe Trump iar preşedintele răspuns: „Aş părea nesăbuit dacă aş face acest lucru”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Sute de migranţi veniţi din America Centrală au încercat să pătrundă în SUA

Kirstjen Nielsen, Secretarul Departamentului pentru Securitatea Naţională, a descris la această întâlnire situaţia de la graniţa cu Mexicul ca fiind „o criză”, conform a doi oficiali ai administraţiei Trump, iar republicanul Mitch McConnell, membru important al Senatului, a confirmat lipsa de progres în negocieri după întâlnire: „Nu cred că a fost făcut vreun progres astăzi, însă am vorbit despre toate aspectele şi a fost o discuţie civilizată”, informează Agerpres.

„Suntem încrezători că în următoarele zile sau săptămâni, cumva, vom reuşi să ajungem la un acord”, a adăugat el.Trump a refuzat să precizeze dacă va aproba o măsură de redeschidere a guvernului dacă va primi mai puţin de cele cinci milioane de dolari cerute pentru finanţarea zidului.

„Am putea să o facem pentru mai puţin? Este atât de nesemnificativ în comparaţie cu subiectul nostru. Am auzit numere ca 275 de miliarde de dolari, atât pierdem din cauza imigraţiei ilegale. Cele cinci miliarde aprobate de Camera Reprezentanţilor reprezintă o sumă atât de mică faţă de nivelul problemei”, a afirmat el, informează Agerpres.

Conform CNN, vicepreşedintele Mike Pence a propus o finanţare de 2,5 miliarde de dolari pentru securitatea de la graniţe şi imigraţie, însă această ofertă a fost respinsă de Schumer.