Donald Trump propune limitarea numărului de mandate pentru congresmani

Republicanul Donald Trump a declarat că va susţine din poziţia de preşedinte un amendament constituţional pentru limitarea mandatelor pentre senatorii şi reprezentanţii din Congresul Statelor Unite. 

19 oct. 2016, 18:58
Donald Trump propune limitarea numărului de mandate pentru congresmani

Miliardarul conservator susţine că în acest mod ”va seca mlaştina” de corupţie de la Washington. Noua sa propunere vine în contextul în care popularizează ideea că va pierde alegerile din cauza fraudei generalizate, scrie Politico.

”Dacă sunt ales preşedinte, atunci voi pune presiune pentru adoptarea unui amendament constituţional, care va limita mandatele pentru toţi membrii Congresului. S-a vorbit despre asta timp de ani de zile. Sunt decenii de eşec la Washington. Sunt decenii de interese speciale şi trebuie să punem capăt acestora”, a declarat prezidenţiabilul republican.

Donald Trump a precizat că va propune o limită de şase ani de mandat pentru reprezentanţi şi, respectiv, o limită dublă pentru senatori.

Recent, miliardarul republican şi-a concentrat retorica pe corupţia de la Washington. Acesta a prezentat mai multe propuneri legislative – pe lângă limitarea mandatelor – pentru eliminarea corupţiei din administraţie, precum aplicarea unei interdicţii în ceea ce priveşte lobby-ul executat de foşti congresmani.

De asemenea, conservatorul şi-a atacat rivala democrată, pe care a catalogat-o drept prea coruptă pentru poziţia de preşedinte.

Donald Trump s-a lansat şi în domeniul teoriilor conspiraţiei, susţinând că presa americană şi alte forţe globale conspiră pentru a pune capăt acestor alegeri. Recent, prezidenţiabilul republican a susţinut că va pierde cursa electorală doar ca urmare a fraudei generalizate la urne.

Deşi limitarea mandatelor pentru congresmani a reprezentat o politică a platformei conservatoare timp de mai multe decenii, retorica miliardarului legată de o fraudarea pe scară largă a alegerilor a trezit îngrijorări pe ambele părţi ale spectrului politic din Statele Unite.

Barack Obama i-a cerut lui Donald Trump să nu se mai plângă în legătură cu alegerile prezidenţiale.