Donald Trump, propunere neaşteptată pentru încheierea războiului Rusia – Ucraina. Zelenski respinge proiectul, dar anunţă: „Suntem pregătiţi să negociem în orice format”

Mai multe publicaţii americane scriu că Donald Trump, foarte nerăbdător să obţină un progres, ar fi pregătit ca, în acest sens, să recunoască suveranitatea rusă în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014.
Filip Stan
23 apr. 2025, 10:52
Donald Trump, propunere neaşteptată pentru încheierea războiului Rusia - Ucraina. Zelenski respinge proiectul, dar anunţă:

UPDATE: Kievul respinge planul SUA de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă, astfel că negocierile de pace din Londra sunt în impas, scrie Sky News, conform Mediafax.
Ucraina este pregătită să discute direct cu Moscova pentru a pune capăt invaziei ruse, ceea ce ar constitui o premieră din 2022 încoace, dar numai după intrarea în vigoare a unei încetări a focului, anunţă marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Emisarul special american Steve Witkoff urmează să se întoarcă în cursul săptămânii la Moscova, au anunţat Casa Albă şi Kremlinul.

Mai multe publicaţii americane scriu că Donald Trump, foarte nerăbdător să obţină un progres, ar fi pregătit ca, în acest sens, să recunoască suveranitatea rusă în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Război în Ucraina. Atac masiv cu drone la Odesa, cel mai apropiat oraş de România. Anunţul lui Zelenski despre încetarea focului

Anericanii, ucrainenii şi europenii urmează să discute miercuri la Londra despre o încetare a luptelor în Ucraina, după mai bine de trei ani de război. ”După un armistiţiu, suntem pregătiţi să ne aşezăm (să negociem) în orice format”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Kiev, Volodimir Zelenski.

Cu o zi mai înainte, omologul său rus Vladimir Putin a evocat o posibilă reluarea a unor negocieri directe cu Ucraina în vederea unui armistiţiu, limitat la atacuri vizând infrastructuri civile. Ultimele negocieri directe între reprezentanţi ruşi şi ucraineni au avut loc în primăvara lui 2022, la începutul invaziei lansate de către Kremlin, şi s-au soldat cu un eşec.

În prezent, Washingtonul poartă discuţii – separate – cu Kievul şi Moscova. Consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Uşakov, a anunţat marţi că Steve Witkoff, negociatorul lui Donald Trump, preconizează să efectueze o vizită în capitala rusă săptămâna aceasta.

Dialogul cu Rusia are loc prin Steve Witkoff, un om de afaceri promovat negociatror-şef de către Donald Trump, aşteptat la Moscova până la sfârşitul săptămânii, într-o a patra vizită în Rusia de la relansarea relaţiilor ruso-americane, iniţiată la jumătatea lui februarie de către preşedintele republican.

Dialogul cu Ucraina are loc prin alt emisar american, Keith Kellogg, care urmează să reprezinte Statele Unite miercuri la Londra.

Donald Trump ”este tot mai frustrat de ambele părţi din acest război şi a făcut cunoscut acest lucru”, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Volodimir Zelenski s-a declarat marţi ”pregătit” să se întâlnească cu preşedintele american la Vatican, unde urmează să asiste la funeraliile Papei Francisc, prevăzute sâmbătă. Ultima lor întâlnire, la sfârşitul lui februarie, a fost marcată de un schimb de replici foarte tensionat, care a alimentat temeri cu privire la o oprite completă a susţinerii americane a Ucrainei.

Marţi, Zelenski a precizat că Kievul nu discută cu Statele Unite despre un nou ajutor militar şi că primeşte din această ţară doar asistenţa acordată în timpul precedentului preşedinte, Joe Biden.

”Nu avem pentru moment oportunitatea să ajungem la un acord cu Statele Unite asupra unui nou ajutor sau să discutăm detalii”, a dat el asigurări, precizând că Ucraina nu a primit încă un răspuns la propunerea sa de a cumpăra zece sisteme antiaeriene de tip PATRIOT din Statele Unite.

KREMLINUL TĂRĂGĂNEAZĂ, timpul lucrează pentru Putin

Dacă Donald Trump este frustrat, Vladimir Putin pare să considere că timpul este în favoarea sa. În pofida unor pierderi grele, armata rusă avansează lent în estul Ucrainei şi controlează peste 20% din teritoriul ucrainean, forţele Kievului au fost aproape în întregime date afară din regiunea rusă de frontieră Kursk, iar Donald Trump a impulsionat o apropiere neaşteptată cu Kremlinul.

Cererile lui Putin rămân maximaliste. El cere capitularea Ucrainei, cere ca aceasta să renunţe să adere la NATO şi ca Moscova să păstreze cele cinci regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat, condiţii pe care Kievul şi aliaţii săi le resping drept inacceptabile.

Mai larg, lui Vladimir Putin i-ar plăcea să ajungă la un acord privind o reaşezare a arhitecturii securităţii Europei, denunţând o expansiune a NATO la frontierele ruse de la implozia fostei Uniuni Sovietice (URSS) în 1991.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Pueskov, a subliniat marţi că ajungerea la pace este un ”subiect atât de complex” încât ”probabil că este mai bine să nu se stabilească un termen strâns”.

Aceasta înseamnă că Moscova nu vrea să ”încerce” să ajungă la ”o soluţionare viabilă (a conflictului) într-o perioadă scurtă de timp”.

În martie, o propunere americană în vederea unei încetări a focului fără condiţii, susţinută de Kiev, a fost ignorată de către Vladimir Putin. Luni seara, Volodimir Zelenski anunţa că aşteaptă ”un răspuns clar” al Moscovei la oferta sa a unui nou armistiţiu limitat la atacurile vizând infrastructurile civile.

Şeful statului rus a anunţat anterior că vrea să ”analizeze” această propunere, ”poate în mod bilateral”, acuzând totdată Ucraina de faptul că adăposteşte ţinte militare în instalaţii civile.

În weekendul Paştelui, cele două tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea unui armistiţiu de Paşte, pe care aliaţi ai Kievului, ca Franţa, l-au catalogat drept o ”operaţiune de marketing” a Moscovei.

Armata rusă şi-a reluat între timp atacurile şi a revendicat marţi cucerirea unei mici localităţi – Suhaia Balka – în regiunea ucraineană Doneţk (est), unde bombardamente ruseşti s-au soldat marţi cu un mort şi trei răniţi în oraşul Mirnograd, potrivit parchetului ucrainean.

Statele Unite au prezentat Ucrainei o propunere de pace controversată, Planul, descris ca „propunerea finală a președintelui Donald Trump”, prevede concesii semnificative din partea Ucrainei.

Documentul de o pagină a fost prezentat oficialilor ucraineni la Paris, săptămâna trecută. Casa Albă insistă că este pregătită să se retragă din negocieri dacă părțile nu ajung la un acord în curând.

S-a înroşit cerul de rachete, cad bombele peste Ucraina după expirarea armistiţiului de Paşte

Propunerea include recunoașterea de facto a controlului Rusiei asupra Crimeei și a majorității teritoriilor ocupate din 2022. De asemenea, cere Ucrainei să renunțe la aderarea la NATO.

În schimb, Ucraina ar primi „garanții de securitate credibile” și o compensație pentru reconstrucție, deși sursele de finanțare nu sunt specificate.

Un oficial ucrainean a declarat că Kievul consideră propunerea „extrem de părtinitoare” în favoarea Rusiei: „Propunerea specifică foarte clar beneficiile tangibile pentru Rusia, dar doar vag și general ce va primi Ucraina”.

Ce ar obține Rusia

  • Recunoașterea de jure a controlului asupra Crimeei
  • Recunoașterea de facto a ocupației în Donbas și sudul Ucrainei
  • Promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO
  • Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014
  • Cooperare economică sporită cu SUA

Ce ar obține Ucraina:

  • Garanții de securitate neclare
  • Returnarea unei mici părți din regiunea Harkov
  • Navigație liberă pe Nipru
  • Compensații și ajutor pentru reconstrucție
  • Planul prevede și controlul SUA asupra centralei nucleare Zaporojie.

Întâlnirea de la Londra din 23 aprilie, la care vor participa SUA, Ucraina și aliații europeni, va fi crucială pentru viitorul acestor negocieri de pace

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri