Donald Trump răspunde din nou la comportamentul „greşit” al Iranului

Preşedintele american Donald Trump va anunţa noi răspunsuri la testele cu rachete ale Iranului, precum şi sprijin pentru operaţiunile antiteroriste şi cibernetice, ca parte a noii strategii privind regimul de la Teheran, a anunţat vineri Casa Albă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

07 oct. 2017, 06:06
Donald Trump răspunde din nou la comportamentul „greşit” al Iranului

„Preşedintele nu analizează doar o parte a situaţiei. El se uită la tot comportamentul greşit al Iranului. Nu doar acordul nuclear este un comportament greşit, ci şi testarea rachetelor balistice, destabilizarea regiunii, principalul stat care sponsorizează terorismul, atacurile cibernetice, programul nuclear ilicit”, a declarat Sarah Huckabee Sanders, secretarul de presă al Casei Albe.

Nu este clar la ce program nuclear ilicit s-a referit Sanders, având în vedere că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că Iranul respectă acordul nuclear semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană.

Tot vineri, preşedintele american Donald Trump a declarat, în timpul unei întâlniri cu lideri militari la Casa Albă, că Iranul nu a respectat spiritul acordului nuclear convenit cu puterile mondiale şi că-şi va anunţa în curând decizia privind certificarea acordului.

Un înalt oficial al administraţiei de la Washington a declarat pentru Reuters că Donald Trump urmează să anunţe în curând că nu susţine acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat anterior drept „ruşinos”.

Preşedintele american are ca termen limită data de 15 octombrie pentru a certifica dacă Teheranul respectă înţelegerea şi dacă acordul satisface interesele de securitate ale SUA. Dacă Donald Trump va denunţa acordul nuclear iranian, Congresul SUA va avea 60 de zile pentru a decide reinstituirea sancţiunilor împotriva Teheranului, suspendate în baza acordului.