Donald Trump rupe contractele militare cu Turcia din cauza rachetelor ruseşti

SUA au confirmat miercuri că nu vor furniza avioane F-35 Turciei din cauza achiziţionării de către această ţară de rachete ruseşti S-400 care, potrivit Washingtonului, "vor servi la descoperirea" unor secrete tehnologice ale acestui tip de avion american, relatează AFP.

17 iul. 2019, 20:17
Donald Trump rupe contractele militare cu Turcia din cauza rachetelor ruseşti

Washingtonul va continua să coopereze cu Ankara în pofida „impactului negativ asupra interoperabilităţii Turciei” cu NATO, se arată într-un comunicat al Casei Albe, informează agerpres.ro.

Preşedintele american Donald Trump a insistat marţi asupra „bunelor relaţii” dintre Washington şi Ankara după primele livrări de componente ale sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 în Turcia şi pe care SUA le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO, potrivit Reuters.

Citeşte şi Primele livrări de arme ruseşti leagă Washingtonul de Ankara

Pentagonul i-a dat în mod oficial la începutul lui iunie un ultimatum Ankarei, acordându-i termen până la 31 iulie ca să renunţe la sistemele de apărare ruse, sub atenţionarea că va fi exclusă total din programul F-35 la care Turcia participă.

Washingtonul consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.