Donald Trump se întâlneşte cu regina Elisabeta a II-a

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu premierul brtanic Theresa May şi regina Elizabeth a II-a în cursul vizitei sale oficiale, săptămâna viitoare, în Regattul Unit, a anunţat vineri Downing Street, însă el va evita Londra, unde-l aşteaptă manifestaţii, relatează AFP.

06 iul. 2018, 19:38
Donald Trump se întâlneşte cu regina Elisabeta a II-a

”Vizita domnului Trump este un moment important pentru a ne sublinia relaţia strânsă”, a declarat o purtătoare de cuvânt al lui May într-o conferinţă de presă obişnuită. El va sosi joi, de la summitul NATO, la Bruxelles, şi va lua parte la o cină – în ţinută de seară – la Palatul Blenheim, o impozantă reşedinţă la ţară, în apropiere de Oxford, unde s-a născut Winston Churchill.

Dineul, la care va fi prezentă şi Melania Trump, soţia sa, va fi precedat de o ceremonie militară. Între invitaţi figurează numeroşi reprezentanţi din mediul economic, a precizat purtătoarea de cuvânt, în contextul în care Londra speră să semneze un acord comercial cu Statele Unite după Brexit. ”Premierul a spus mereu că doreşte să încheie un acord comercial ambiţios cu Statele Unite. Comerţul va fi pe agendă”, a spus ea, informează news.ro.

Trump ”a fost foarte clar, el vrea să încheie un acord bilateral (…). El o va face repede, pentru că este o prioritate majoră pentru el”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Statelor Unite în Regatul Unit Woody Johnson într-un briefing de presă. ”Este o vizită foarte importantă a preşedintelui. Regatul Unit este un aliat indispensabil al Statelor Unite”, atât în domeniul securităţii, cât şi economic, a adăugat Johnson. Cuplul prezidenţial va petrece noaptea de joi spre vineri la Winfield House, reşedinţa ambasadorului, situată în Regent’s Park, la Londra.

Aceasta va fi de altfel singura incursiune a locatarului Casei Albe în capitala britanică, unde o manifestaţie urmează să adune mii de persoane vineri după-amiaza, în semn de denunţare a politicii sale cu privire la imigraţie şi a declaraţiilor sale ”rasiste” şi ”sexiste”, potrivit news.ro.

Vineri dimineaţa, Trump va vizita o instalaţie militară, în compania lui May, după care vor purta discuţii bilaterale la Chequers, reşedinţa de la ţară a premierilor britanici, situată la 70 de kilometri nord-vest de Londra. Întrebată dacă Chequers a fost aleasă cu scopul de a evita manifestaţiile de la Londra, purtătoarea de cuvânt a răspuns că nu şi a subliniat că locul permite ”întâlniri mai informale”.

Johnson a spus că ”preşedintele nu evită nimic. El încearcă să facă o vizită cât mai eficientă posibil în 24 de ore”, adăugând că Trump ”apreciază libertatea de exprimare”, potrivit news.ro.

Discuţia cu May va fi urmată de o conferinţă de presă, după care Trump şi soţia sa se vor duce la Castelul Windsor, unde vor fi primiţi de regina Elizabeth a II-a. Ei vor pleca după aceea în Scoţia, unde Trump deţine două terenuri de golf şi unde îşi vor petrece weekendul. Duminică, Trump se duce la Helsinki, unde se întâlneşte, luni, cu preşedintele rus Vladimir Putin