Donald Trump şi Vladimir Putin au ajuns în Vietnam, pentru summitul APEC, dar nu vor avea o întrevedere formală

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin au ajuns, vineri, în Vietnam, urmând a participa la summitul Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din oraşul Da Nang, dar nu vor avea o întrevedere formală, relatează agenţiile The Associated Press şi Tass, potrivit Mediafax.

10 nov. 2017, 07:22
Donald Trump şi Vladimir Putin au ajuns în Vietnam, pentru summitul APEC, dar nu vor avea o întrevedere formală

Casa Albă a anunţat că Donald Trump va prezenta o viziune americană privind o „regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, în cadrul unui discurs susţinut la Da Nang. Pe lângă obiectivele comerciale, liderul SUA va vorbi şi despre ameninţările reprezentate de dezvoltarea armelor nucleare de către Coreea de Nord.

Trump a ajuns în Vietnam din China, unde a lăudat Beijingul cu privire la comerţ şi la abordarea sa faţă de Coreea de Nord.

Preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat să participe la o serie de întâlniri bilaterale pe marginea summitului APEC, inclusiv cu preşedintele chinez Ji Xinping şi cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Putin va discuta despre situaţia din Peninsula Coreeană cu premierul japonez Shinzo Abe şi va aborda dezvoltarea cooperării economice în cadrul unei întrevederi cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.

Consilierul prezidenţial Iuri Uşakov a precizat că Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său american Donald Trump, iar pe agenda discuţiilor se vor afla situaţiile din Siria şi Peninsula Coreeană, precum şi relaţiile bilaterale care au atins un punct de minim.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a spus că Trump şi Putin nu vor avea o întrevedere formală în Vietnam, din cauza programului încărcat al preşedintelui american.

„Nu a fost niciodată confirmată o întrevedere cu Putin şi nu va exista una, din cauza conflictelor de planificare a programului pentru ambele părţi. Ei vor fi în acelaşi loc. O să se întâlnească şi o să se salute? Desigur. Dar nu există o întâlnire programată, formală, în calendar şi nu anticipăm că va exista una”, a spus Sanders.

După summitul Cooperarea Economică Asia-Pacific, liderii vor adopta o declaraţie comună privind situaţia economică regională şi globală actuală, vor conveni asupra abordărilor necesare pentru dezvoltarea cooperării şi vor stabili obiectivele APEC pentru anul viitor.