Donald Trump decretează Starea de Urgenţă Naţională apoi dă mâna cu invitaţii

13 03. 2020, 16:21

Preşedintele american Donald Trump a declarat urgenţă naţională cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului, scrie BBC. Ordinul permite alocarea de până la 50 de miliarde de dolari pentru sistemul de urgenţă, astfel încât să ajute statele americane. 

Acest lucru va ajuta la construirea de spitale şi de descoperirea de noi tratamente, asigurările medicale nemaifiind o prioritate. 

Există 1.701 de cazuri confirmate de Covid-19 în SUA şi 40 de decese. Liderul american a anunţat, totodată, o creştere puternică a capacităţii de testare pentru coronavirus.

„Anunţăm un nou parteneriat cu sectorul privat pentru a creşte şi a accelera semnificativ capacitatea noastră de testare a coronavirusului”, a anunţat preşedintele american, în timp ce guvernul său a fost criticat pentru încetinirea cu care testele de depistare au fost puse la dispoziţia publicului în ţară, conform AFP.

Trump a cerut Ministerului Energiei să cumpere petrol pentru rezerva strategică, mai scrie Reuters

Decizia a fost anunţată de preşedintele Donald Trump de la Casa Albă, căruia i s-a solicitat să spună de ce nu şi-a făcut testul de coronavirus după ce s-a întâlnit cu persoane care recent au fost diagnosticaţi pozitiv. 

Conform unei legi din 1988, Agenţia federală pentru gestionarea urgenţelor poate aloca fonduri autorităţilor locale şi statelor americane, în caz de dezastre, şi poate trimite echipe de asistenţă.

Citeşte şi: Imagini înduioşătoare! Copiii italieni au pictat curcubeul şi l-au afişat pe balcoane cu mesajul „Totul va fi bine”

Prevederile legale respective sunt rareori utilizate, remarcă Reuters. Fostul preşedinte Bill Clinton a decretat o astfel de urgenţă în 2000, în timpul epidemiei de virus West Nile.

Statele Unite a devenit focar de coronavirus. Americanii au ajuns la un număr impresionant de persoane infectate. Astfel, numai în Ohio ar fi deja peste 100.000 de persoane care au noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de o responsabilă sanitară din acest stat din nordul Statelor Unite.

Vorbind într-o conferinţă de presă alături de guvernatorul Mike DeWine, directorul departamentului de sănătate din Ohio, Amy Acton, a declarat că statul înregistrează cazuri de transmitere „comunitară” a virusului, adică local, în cadrul populaţiei, şi nu prin intermediul persoanelor care au călătorit în zone infectate.

„Din câte ştim despre modul în care funcţionează transmiterea comunitară, cel puţin 1% din populaţia noastră este purtătoare a virusului azi în Ohio”, a precizat Amy Acton.

„Avem 11,7 milioane de locuitori. Deci, făcând calculul, aceasta ar însemna 100.000. Vă poate da o idee despre modul în care virusul se răspândeşte, şi se răspândeşte rapid „, a completat ea.