Donald Tusk avertizează: Uniunea Europeană VA REACŢIONA dacă se încalcă armistiţiul de la Minsk

UE va reacţiona prompt în cazul încălcării armistiţiului de la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în estul Ucrainei, semnat joi şi care urmează să intre în vigoare în data de 15 februarie, a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după summitul de la Bruxelles.

13 feb. 2015, 11:14
Donald Tusk avertizează: Uniunea Europeană VA REACŢIONA dacă se încalcă armistiţiul de la Minsk

Donald Tusk avertizează că Uniunea Europeană va avea o reacţie promptă  în cazul încălcării armistiţiului de la Minsk, iar Bruxelles-ul va lua „toate măsurile necesare” în acest sens.

Tusk a estimat că implementarea noului armistiţiu între trupele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi din estul Ucrainei este cea mai importantă dintre prevederile înţelegerii în acest moment.

Preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko şi francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au negociat la Minsk, mai bine de 14 ore, armistiţiul care urmează să intre în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Tusk a declarat că liderii UE le-au mulţumit lui Merkel şi Hollande pentru eforturile depuse în vederea soluţionării conflictului ucrainean, dar că au primit cu precauţie rezultatul întâlnirii de la Minsk. Armistiţiul anterior de la Minsk, din 5 septembrie, a fost încălcat de ambele părţi, iar situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat de la începutul acestui an, confruntări armate pe teren provocând pierderi în ambele tabere.

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE s-au întâlnit joi la Bruxelles după anunţarea armistiţiului de la Minsk.