Donald Tusk: Ridicarea de garduri la graniţe, necesară pentru menţinerea spaţiului Schengen

Revenirea la aplicarea dispozițiilor spațiului Schengen, inclusiv controlul riguros la frontierele externe ale acestui spațiu de liberă circulație, constituie o dispoziție 'prealabilă' soluționării crizei migrației, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Donald Tusk, el admițând însă că 'măsuri consolidate' la granițe nu pot fi excluse dacă se dorește menținerea Schengen.

02 mart. 2016, 16:44
Donald Tusk: Ridicarea de garduri la graniţe, necesară pentru menţinerea spaţiului Schengen

‘Sunt convins (…) că o restabilire a (spațiului) Schengen este o condiție prealabilă unei soluții europene în criza migranților’, a declarat Tusk în timpul vizitării taberei de refugiați Dobova, în Slovenia, aproape de granița cu Croația, relatează AFP.

Întrebat despre ridicarea de garduri cu sârmă ghimpată la frontierele externe ale spațiului Schengen, președintele Consiliului European a răspuns: ‘Mă tem că uneori este nevoie de măsuri consolidate dacă într-adevăr doriți să mențineți Schengen. Îmi pare rău, dar aceasta este realitatea’.

Slovenia, țară care a ridicat astfel de garduri la frontiera cu Croația și a limitat la 580 pe zi numărul migranților cărora le permite să-i traverseze teritoriul în drumul lor către vestul Europei, ‘este cel mai bun exemplu ce arată că un plan european de ansamblu poate funcționa’, a apreciat Donald Tusk.

Vizita sa în Slovenia face parte dintr-un turneu pe care-l efectuează în Balcani, el urmând să ajungă joi în Turcia pentru a pregăti summitul UE-Turcia, dedicat crizei migrației și care se va desfășura pe 7 martie.

Citeşte şi Viktor Orban: Vom construi un gard la graniţa cu România VIDEO

Conform unui plan de acțiune încheiat cu UE la sfârșitul anului trecut, guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare inițială de trei miliarde de euro — destinat refugiaților sirieni de pe teritoriul turc — și a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum și a celui de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

UE a trimis deja Turciei circa 400 de milioane de euro. Totuși, numărul migranților care debarcă în insulele grecești venind dinspre Turcia este în continuare foarte ridicat, de circa 2.000 pe zi. În plus, limitarea primirii acestor migranți de către unele state vest-europene a obligat țările de pe ruta balcanică să le restricționarea trecerea granițelor, de unde a rezultat blocarea a zeci de mii de migranți în Grecia.

Conform unor surse europene citate de Reuters, UE ar fi dispusă să preia migranți sirieni direct din Turcia, dacă în schimb autoritățile de la Ankara vor lua măsuri astfel încât în insulele grecești să nu ajungă mai mult de 1.000 de migranți în fiecare zi.