Dorel Vişan, despre declaraţia preşedintelui Iohannis privind unirea cu Republica Moldova: Degeaba cântăm Deşteaptă-te, române!

Întrebat de ce nu a avut loc unirea cu Republica Moldova, în anul Centenar, și de ce nu s-a încercat nimic, președintele României a declarat că acest lucru se va întâmpla atunci când "ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru". Actorul Dorel Vișan a comentat declarația președintelui.

20 mart. 2019, 14:10
Dorel Vişan, despre declaraţia preşedintelui Iohannis privind unirea cu Republica Moldova: Degeaba cântăm Deşteaptă-te, române!

„Suntem două popoare diferite pentru că aşa am vrut să fim, dar de fapt nu este aşa. În credinţa mea, România nu poate fi întreagă fără Moldova şi România nu poate fi mare, fără jertfă. Un mare diplomat român, Nicolae Titulescu, spunea că „fericit este poporul al cărui ideal naţional este una cu idealul umanității”. Unirea cu Moldova este un ideal al umanităţii şi a cărei dezvoltare reclamă dreptatea şi presupune libertatea. Să nu vorbim prea mult despre asta, altfel libertatea devine obsesivă şi nu mai este libertate.

Mi se pare că noi cântăm degeaba „Deşteaptă-te, române!” pentru că sentimentul patriotic a început să se dilueze. Statul nostru nu îşi poate clădi un viitor, decât aşa cum l-a croit tradiția românească, adică menţinând veşnic acest altoi pe care l-a făcut vitejia românească. Toată puterea pe care timpul modern a creat-o, dacă est lipsită de acest sentiment patriotic, nu mai are nicio valoare. Nici libertatea, nici dreptatea, nici egalitatea.

Gafele unor oameni cu funcţii importante nu trebuie să se facă, nu să se repare. În alte ţări civilizate, oamenii erau pregătiţi special pentru funcţii. Nu poate fi un fotbalist mare, dacă nu are şcoală de fotbal. Nu poate fi niciun preşedinte mare, ministru, primar dacă nu are şcoală. Ar trebui ca, atunci când se fac alegerile în România, să se ţină cont de această pregătire, să fie aleşi oamenii care nu fac gafe”, este părerea actorului Dorel Vișan, exprimată la Antena 3.