Dorin Chirtoacă: Toţi facem parte din naţiunea română, n-au cum să prevaleze teoriile sovietice

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a comentat la România TV declaraţiile lui Traian Băsescu  cu privire la următoarea prioritate a României, care va fi unirea cu Republica Moldova.

27 nov. 2013, 18:44
Dorin Chirtoacă: Toţi facem parte din naţiunea română, n-au cum să prevaleze teoriile sovietice

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, crede că inevitabil se va ajunge la unirea dintre Republica Moldova şi România. Comentând declaraţiile lui Traian Băsescu, edilul de la Chişinău a declarat la România TV:

Declaraţia lui Traian Băsescu se înscrie în şirul de luări de atitudine şi, respectiv, de luări de poziţie faţă de teritoriile înstrăinate la 1812 şi 1940. Din acest punct de vedere vorbim despre consecvenţă şi, evident, oricât am încerca să fugim de subiectul nedreptăţilor care au fost la 1812 şi 1940, în ceea ce priveşte neamul românesc şi teritoriul României, tot acolo ajungem. Indiferent că ne-am numi moldoveni, ardeleni, munteni, dobrogeni, şamd. Până la urmă, toţi împreună facem parte din naţiunea română şi nu are cum să prevaleze altceva, oricare teorie, stalinistă sau sovietică„.

Citeşte şi Chirtoacă: Poate după ce îşi încheie mandatul, Băsescu o să solicite cetăţenia R. Moldova

Întrebat în ce condiţii s-ar produce această unire, în condiţiile în care această alipire la România întâmpină destui opozanţi în Republica Moldova, Dorin Chirtoacă a răspuns: „Aici avem un nucleu în societate, de circa 15-20% din populaţie, care este trup şi suflet pentru corectarea nedreptăţii de la 1940. În rest sunt oameni cu poziţii şi viziuni diferite, însă integrarea europeană a Republicii Moldova, prezenţa României şi a Europei cu proiecte de infrastructură, în partea aceasta a Prutului, va ajuta ca treptat lucrurile să se aşeze la locul lor.

În tot cazul, trebuie să depăşim etapa în care Republica Moldova este la distanţă de Uniunea Europeană, din punct de vedere al vizelor, nivelului de trai, a problemelor sociale„.