DOSAR COLECTIV. De ce a fost eliberat primarul Piedone. Motivarea instanţei

Judecătorul care a hotărât eliberarea din arest preventiv a lui Cristian Popescu Piedone îşi motivează decizia prin faptul că "primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, aşadar nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă agentul economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie".
Iulian Tudor
26 nov. 2015, 14:23
DOSAR COLECTIV. De ce a fost eliberat primarul Piedone. Motivarea instanţei

În motivarea deciziei de eliberare, judecătorul Constantinescu Luchian invocă prevederile Legii nr. 307/2006 care prevede că primarul „dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite”.

„Or, primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, aşadar nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă agentul economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie.

Judecătorul de la Tribunal nu s-a aplecat însă cu suficientă atenţie asupra legislaţiei în acest domeniu, atribuind primarului responsabilităţi în ceea ce priveşte controlul în domeniul apărării împotriva incendiilor care, în realitate, aparţin altei instituţii, concluzionând doar pe baza unei interpretări discutabile că eliberarea de către Primărie a autorizaţiei de funcţionare era condiţionată de prezentarea autorizaţiei la incendiu emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi că acest aspect a fost cunoscut de către inculpaţi.

Din probele administrate reiese că administratorii Clubului ,, Colectiv,, au avut întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, modul în care aceştia din urmă şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu făcând obiectul cercetărilor într-un alt dosar penal instrumentat de D.N.A. – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

În contextul de ansamblu al faptelor astfel cum a fost reţinut de către Curte, împrejurarea că cererea pentru obţinerea avizului de funcţionare a fost depusă în 06.11. 2014 iar solicitantul nu s-a prezentat în termenul de 50 de zile prevăzut pentru ridicarea actelor, dar cu toate acestea în 14.01. 2015 documentele au fost eliberate, nu poate atrage o răspundere de natură penală a funcţionarilor din cadru Primăriei Sectorului 4 Bucureşti.

Aşadar, Curtea constată că nu este îndeplinită condiţia generală prevăzută de art. 202 alin. 1 din Codul de procedură penală pentru a se dispune arestarea celor trei inculpaţi sau luarea unei alte măsuri preventive faţă de aceştia, neexistând probe sau indicii temeinice din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi„, se arată în motivare.

CITEŞTE ŞI Cristian Popescu Piedone a fost ELIBERAT din arestul preventiv UPDATE VIDEO

În fața instanței, primarul Popescu Piedone a arătat că niciodată nu a verificat, decât în urma unor sesizări venite telefonic, ori scrise, pe o anumită locaţie, dacă acolo s-ar fi produs ceva. În ceea ce priveşte locaţia respectivă, Poliţia Locală avea atribuţii de control, aceasta a făcut un singur control cu 10 zile înainte de nefericitul eveniment, în urma căruia s-a constatat că băuturile şi oamenii nu erau calificaţi.

El a mai precizat că în organigrama Primăriei nu există organ de control abilitat cu verificarea normelor PSI. Mai mult, subliniază faptul că nu cunoaşte personal şi nici rudele dânsului pe reprezentanţii Clubului Colectiv şi nu a intervenit nimeni, prin nici un intermediar, pentru a solicita eliberarea acordului de funcţionare.

În ultimul cuvânt, Piedone a arătat că nu se consideră vinovat, apreciază că sunt vicii de procedură în actele normative sau a legislaţiei în vigoare, însă nu a făcut nimic, decât să o respecte. Nu le poate interpreta şi nici modifica. Nu doreşte ca instanţa să ia în considerare problemele de boală, chiar şi cu problemele de sănătate şi-a exercitat drepturile şi atribuţiile cu care a fost învestit, ales de către cetăţenii sectorului 4.

Reprezentantul DNA a susținut că există indicii rezonabile privind săvârşirea de către cei trei inculpaţi a infracţiunii de fals intelectual, infracţiune distinctă, în sensul că, „deşi cererea pentru obţinerea avizului a fost depusă la data de 06.11.2014, solicitantul avea obligaţia să se prezinte în 50 de zile de la acel moment, cu toate acestea termenul de 50 de zile nu a fost respectat, s-a prezentat abia în data de 14.01.2015, motiv pentru care se impunea, potrivit dispoziţiilor legale, anularea acordului şi a avizului”.

„Lipsa acestei consecinţe a avut drept efect eliberarea documentelor de funcţionare prin care s-a atestat implicit îndeplinirea acelei condiţii referitoare la respectarea termenului de 50 de zile. Deci, pe de o parte, este vorba de încălcarea dispoziţiilor legale, care impuneau ca procedură prealabilă existenţa autorizaţiei PSI din partea ISU, pe de altă parte se vorbeşte de o încălcare a dispoziţiilor legale privind respectarea unui termen de natură să conducă la anularea acordului şi a avizului cu consecinţa imposibilităţii de emitere a autorizaţiei de funcţionare”, se mai arată în motivarea Curții de Apel București.

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Cu ce să stropești mușcatele o dată pe lună ca să se umple de flori toată vara. Trucul simplu ca să înflorească spectaculos
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Întâlnire istorică Zelenski - Putin. Unde se vor afla față în față
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Condiții pentru concediul medical. Lipsa de la serviciu nu poate fi justificată mereu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării