Dosar penal dacă nu declari un venit. Şi alte majorări şi penalităţi

Publicat: Luni, 04 Martie 2019 13:50 // Actualizat: Luni, 04 Martie 2019 13:50 // Sursa: romaniatv.net

Conform legislației în vigoare, veniturile obținute din chiria pe spațiile de locuit se impozitează. Prin urmare, persoanele care obțin astfel de câștiguri trebuie să depună declarație unică pentru estimarea veniturilor pe anul 2019. În caz contrar, există o serie de riscuri, putându-se ajunge și la deschiderea unui dosar penal.

Foto: dcbusiness.ro

În acest caz, impozitul este unul singur, de 10%, scrie dcbusiness.ro. Obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului revine celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria.

Citeşte şi DOSAR NOU LA DNA. Unde a ajuns milionul de euro care ar fi fost primit mită de Vanessa Youness, o apropiată a fostului premier Emil Boc

Dacă banii au fost încasați anul trecut și au depus la timp Declarația unică, impozitul și contribuția la sănătate (dacă mai este cazul), trebuie plătite pănă la 15 martie. Dacă veniturile sunt obținute anul acesta, taxele aferente vor fi achitate în 2020, tot în baza aceleeași Declarații.

Măsuri mai drastice

Dacă nu se declară aceste venituri, există o serie de riscuri. În principu, este vorba de dobânzi și penalități, conform prevederilor Codului fiscal. Depinde însă de modul în care descoperă ANAF respectivele câștiguri. Luând la verificat situația financiară a unei persoane și descoperind o diferență prea mare între ceea ce este pe hârtie și ceea ce este în realitate, în baza informațiilor obținute inclusiv de la terți, Fiscul poate trece la măsuri mai drastice.

Pentru că, în unele cazuri, se poate ajunge și la deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar aceste fapte sunt pedepsit cu închisoare de la doi la opt ani și cu interzicerea unor drepturi. Legislația nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracțiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
declarare venituri dosar penal dosar penal venit nedeclarat nedeclarare venituri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H