Dosarele X de Paşcani. Un preot dezgroapă morţii şi îi mută în alte părţi. Rudele îndoliate au chemat poliţia

Acuzaţii extrem de grave aduse unui preot din Paşcani. Mai multe familii spun că morţii le-au dispărut pur şi simplu din cimitire, iar în locul lor s-au trezit că au fost îngropate alte persoane. Oamenii spun că de vină este chiar protopopul. Supăraţi, oamenii au depus reclamaţie la poliţie.

25 apr. 2014, 09:49
Dosarele X de Paşcani. Un preot dezgroapă morţii şi îi mută în alte părţi. Rudele îndoliate au chemat poliţia

Două familii, una din Pașcani, iar cealaltă din Ruginoasa, susțin că aveau locuri de veci cumpărate în cimitirul din Paşcani, scrie newspascani.com. De ceva vreme ele au fost profanate, distruse, iar osemintele celor îngropați au dispărut.

Soții Ștefănucă din Ruginoasa aveau îngropat în cimitirul din Pașcani din anul 1993 pe fiul lor, decedat la doar patru luni de la naștere. Aceștia spun că au venit înaintea Sfintei Sărbători a Paștelui să facă curat la mormânt. S-au trezit că locul de veci nu mai există și că acolo este îngropat altcineva. Crucea fiului era aruncată la câțiva metri de mormânt, în niște boscheți.

Citeşte şi Solicitare INEDITĂ trimisă la primărie. Ce îi cere un cetăţean din Paşcani primarului

Aceștia au mers la protopopul Pavel Postolachi, pentru a cere explicații în acest caz. Răspunsul său a fost unul halucinant. Preotul le-a transmis membrilor familiei că mormântul nu era îngrădit și că osemintele fiului lor s-au topit.

„Pe data de 1 martie a fost ziua copilului meu, care a decedat. Au venit frații lui să aprindă o lumânare la mormânt, iar mai apoi am fost noi pe data de 3 martie. Când am revenit să facem curat, înainte de Sfintele Sărbători Pascale, am constatat că este altcineva îngropat aici. Locul de veci este cumpărat de noi, însă nimeni nu ne-a anunțat că mormântul va fi înlocuit. Am mers la părintele Postolachi, l-am întrebat ce se întâmplă. El a argumentat că locul nu era îngrădit și că oasele s-au topit. Părintele a zis că o să ne dea un loc undeva într-o margine de cimitir ca să avem unde să ne rugăm. Crucea de la mormântul copilului am găsit-o aruncată în niște boscheți din apropiere. Am făcut plângere împotriva preotului, cât și împotriva familiei care a înmormântat o rudă aici în locul nostru”, ne-a declarat Ion Ștefănucă, tatăl copilului înmormântat, al cărui loc de veci a dispărut din cimitir.

Spusele tatălui sunt confirmate de persoane care au îngropați morți în apropierea locului de veci unde a fost înmormântat copilul.

Familia a depus o plângere la Poliția Pașcani, iar o echipă de la Biroul Investigații Criminale care au făcut măsurători și poze.

„La data de 23 aprilie anul acesta, polițiștii au fost sesizați cu privire la infracțiunea de profanare de morminte și abuz în serviciu. În cauză a fost întocmit un dosar penal, iar cercetările continuă pentru stabilirea situație de fapt, urmând a se propune soluție legală prin Parchet”, ne-a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție.

Într-o situaţie similară este familia Guțu. Locul de veci al lui Paul Emil Guțu, decedat în urmă cu 10 ani, a dispărut în toamna anului trecut. Oamenii au mers la mormânt într-o zi din luna noiembrie a lui 2013, dar nu au mai găsit nimic. Aceștia s-au orientat după mormintele din vecinătate, pe care le cunoșteau, și s-au trezit că acolo nu mai există mormântul rudei lor, ci al unei alte persoane.

Ca și în primul caz, crucea a fost găsită aruncată pe undeva prin cimitir, iar explicațiile nu au venit nici măcar în ziua de astăzi. Viorel Mânea, este soțul fiicei celui decedat și cel care a găsit o altă persoană îngropată, care din declarațiile bărbatului nu ar fi din Pașcani ,ci din Cotnari.

„Am venit să aprind o lumânare  la mormântul bunicilor soției și a tatălui socru. Mormântul a fost profanat, smulsă crucea de fier din postament, grilajul fărâmat și înmormântată o altă persoană. La sfârșitul anului trecut, în luna noiembrie, s-a întâmplat acest lucru. Nu am primit nici un anunț, nici un răspuns, nimeni nu a anunțat absolut nimic. Nu este singurul caz de acest tip, mai sunt cazuri și nu ne lăsăm până această problemă nu va fi rezolvată”, ne-a declarat Viorel Mânea.

Vezi reacţia preotului aici.