Dosarul 10 august ar putea fi desecretizat în această săptămână. Anunţul lui Orban UPDATE

Dosarul privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei, la 10 august anul trecut, va fi desecretizat în această săptămână, poate chiar miercuri, a anunțat noul ministrul de Interne.

13 nov. 2019, 08:25

UPDATE Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că ministrul Afacerilor Interne a prezentat, în cadrul şedinţei, stadiul desecretizării dosarului violenţelor din 10 August din Piaţa Victoriei.

„Procedurile pentru desecretizarea dosarului 10 august sunt în curs de finalizare şi urmează să fie publicat acest raport în cel mai scurt timp. Astăzi (miercuri – n.r.) se aşteaptă finalizarea acestor proceduri”, a declarat Ionel Dancă după şedinţa de guvern.

______

UPDATE Premierul României, Ludovic Orban, l-a întrebat pe ministrul de Interne, Marcel Vela, în ce stadiu se află cu desecretizarea raportului privind intervenția forțelor de ordine din 10 august. ‘Ați finalizat procedurile pentru desecretizarea raportului din 10 august?’, a întrebat Ludovic Orban. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns: Astăzi se finalizează, așteptăm o hârtie de la instituție. Ludovic Orban a ordonat: ‘Imediat ce este finalizată procedura, va cer să prezentați raportul să fie cunoscut opiniei publice’.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat că dosarul privind intervenţia jandarmilor la evenimentele din 10 august va fi desecretizat în această săptămână. „Va fi desecretizat în această săptămână şi veţi fi la curent cu această acţiune care se va derula la MAI. Este posibil să-l desecretizăm, sunt câteva proceduri în care sunt implicate şi alte instituţii, dar răspunsul meu este cât mai repede, până vineri cel târziu”, a declarat Marcel Vela, marţi, la postul de radio Europa FM.

El a precizat că nu poate da un răspuns foarte clar, pentru că trebuie să comunice şi cu alte instituţii pentru a primi un aviz de desecretizare.

„Eu sunt sigur că va fi foarte repede primit răspunsul, însemnând ore, nu zile, şi în acest context, începând de mâine, oricând este posibil să facem un comunicat pe această temă. Veţi afla toată derularea evenimentelor, implicarea instituţiilor şi tot ceea ce conţine acel raport”, a mai spus Vela.

Aproape 800 de protestatari au depus plîngeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei  din 10 august anul trecut. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.

Pînă acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.