DOSARUL APA NOVA. Fostul director Bruno Roche, pus sub control judiciar UPDATE

Foştii directori ai Apa Nova Bruno Roche şi Laurent Lalague au fost citaţi să se prezinte, miercuri, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi, fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă. În urma audierilor, procurorii DNA au decis să-l plaseze sub control judiciar pe directorul Apa Nova Bruno Roche.

07 oct. 2015, 07:24
DOSARUL APA NOVA. Fostul director Bruno Roche, pus sub control judiciar UPDATE

UPDATE 17.30 Bruno Roche, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada octombrie 2008 – septembrie 2013, este acuzat de săvârşirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.

Citeşte şi: Dosarul APA NOVA. Moisescu, Semenescu şi Berevoianu rămân sub control judiciar

De asemenea, Laurent Lalague, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioadele 2008 – 2014, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de administrator al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti şi director general al aceleiaşi societăţi, urmare unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian, a remis sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Documentele întocmite în acest sens au fost întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferurile sumelor de bani.

Pentru sumele de bani obţinute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti.
Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General al municipiului Bucureşti, în favoarea SC Apa Nova SA Bucureşti şi a grupului de firme din care face parte.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului Roche Bruno-Daniel-Paul i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Roche Bruno-Daniel-Paul i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

UPDATE 15.50 Fostul director Apa Nova București, Bruno Roche, a fost pus miercuri sub control judiciar de procurorii DNA Ploiești, acesta neavând voie să părăsească țara și nici să ia legătura cu martorii și cu celelalte persoane din dosar, au declarat surse judiciare.

Bruno Roche a fost audiat de procurorii DNA Ploiești timp de aproape 5 ore, sursele citate arătând că audierea s-a făcut în limba franceză, în prezența unui translator. Fostul director al Apa Nova București, care este acuzat de cumpărare de influență, nu are voie, pe perioada controlului judiciar, să părăsească țara fără încuviințarea procurorului și nici să se apropie de persoanele implicate în acest dosar, între care se numără și oamenii de afaceri Ovidiu Semenescu și Vlad Moisescu și fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu.

____________________________________________________________________________

Conform unor surse judiciare, cetăţenii francezi Bruno Roche şi Laurent Lalague sunt puşi sub acuzare în dosarul Apa Nova Bucureşti, alături de Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, informează Mediafax.

Roche şi Lalague, care de-a lungul anilor au deţinut funcţii de conducere în cadrul companiei Apa Nova, iar în prezent Bruno Roche este membru în Consiliul de Administraţie al companiei, sunt suspectaţi de cumpărare de influenţă, afirmă sursele citate.

Numele celor doi apar în documentele întocmite de DNA în dosarul Apa Nova, procurorii susţinând că Roche era titularul unor conturi din care făcea plăţi speciale pentru contractele cu firmele altor suspecţi din acest dosar.

Conform unor surse judiciare, Laurent Lalague şi-a trimis la DNA avocaţii, cărora procurorii le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi faptul că doresc să îi ia declaraţii clientului lor, iar în cursul zilei la DNA Ploieşti este aşteptat Bruno Roche.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reţinuţi, în 24 septembrie, de DNA Ploieşti în dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, iar ulterior instanţa a decis să fie cercetaţi sub control judiciar.

În 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.