Dosarul „Bica 2”. Dorin şi Alin Cocoş şi-au RECUNOSCUT faptele. Videanu vrea ridicarea controlului judiciar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă, vineri, asupra cererii de prelungire a măsurilor preventive deja dispuse în cazul inculpaţilor din dosarul Bica 2, informează România TV. În faţa instanţei, Dorin şi Alin Cocoş au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi de către procurori.

27 feb. 2015, 08:22
Dosarul „Bica 2”. Dorin şi Alin Cocoş şi-au RECUNOSCUT faptele. Videanu vrea ridicarea controlului judiciar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, vineri, măsurile preventive dispuse de procurori în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat.

Instanţa va stabili dacă vor fi menţinute măsura arestului preventiv pentru Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu, măsura controlului judiciar pentru Adriean Videanu şi măsura sechestrului asigurător dispus asupra terenului în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi situat în Snagov, judeţul Ilfov.

Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica și Ionuț Florentin Mihăilescu, au fost aduşi din arest la ICCJ, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, care se află sub control judiciar, s-a prezentat şi el în faţa instanţei.

Conform România TV, Dorin şi Alin Cocoş și-au recunoscut faptele.

În faţa judecătorului, Dorin Cocoş a recunoscut că i-a oferit, prin intermediari, un teren în Snagov Alinei Bica pentru ca aceasta să faciliteze acordarea de despăgubiri de la ANRP. De transferul efectiv al terenului, s-a ocupat fiul lui Dorin Cocoş, Alin.

Adriean Videanu a părăsit sediul ICCJ în jurul orei 14.25. La plecare, fostul ministru a declarat că a depus „toate argumentele pentru ridicarea controlului judiciar” şi aşteaptă decizia instanţei. 

 Dosarul Alinei Bica disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP a fost trimis de DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Adriean Videanu a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.

Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte), iar Ionuț Florentin Mihăilescu (fost consilier al Alinei Bica) este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la data de 14 iunie 2014, Alina Bica, a primit, în mod indirect, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați situat în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea, pe care Alina Bica a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală, evaluat la 377.000.000 lei, beneficiar fiind Gheorghe Stelian.

În schimbul influenței exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, Dorin Cocoș a pretins și primit de la Gheorghe Stelian (denunțător în dosar), suma de 10 milioane euro.

Pe de altă parte, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru și asupra a 80 de acțiuni, deținute de Adriean Videanu la compania SC Titan Mar SA.

În dosarul Romgaz, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane USD și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Ulterior, la 25 februarie 2014, printr-o ordonanță, Alina Bica, în calitate de șef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competență admiterea solicitării inculpatului Videanu și a ridicat sechestrul asigurător.

Prin această acțiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.

DNA mai susține că, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obține o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului București.

Alina Bica le-a cerut subordonaților săi de la DIICOT să ceară în instanță condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare.

De asemenea, Alina Bica i-a solicitat lui Tender să-l angajeze pe Ionuț Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele deținute de omul de afaceri.