Dosarul „Brexit”. Detalii cheie ale acordului obţinut pentru reformarea relaţiei dintre UE şi Marea Britanie

Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, în anumite condiţii.

20 feb. 2016, 06:45
Dosarul „Brexit”. Detalii cheie ale acordului obţinut pentru reformarea relaţiei dintre UE şi Marea Britanie

Agenția Reuters, citată de Agerpres, prezintă detaliile cheie ale noului acord al UE pentru Marea Britanie obținut vineri la Bruxelles:

MODIFICAREA TRATATULUI
Două elemente ale pachetului trebuie să fie consacrate în viitoarele amendamente ale tratatului UE: o scutire specială pentru Marea Britanie de integrări politice ulterioare în cadrul unei „uniuni tot mai strânse”, precum și elemente ale unui acord pentru a asigura un tratament echitabil al înțelegerilor financiare și economice între zona euro și statele UE non-euro.
   
BENEFICII SOCIALE PENTRU LUCRĂTORI
Marea Britanie va avea dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii noi veniți din alte state UE în primii lor patru ani în țară; va fi în măsură să aplice această „frână de urgență” pentru noii sosiți în timpul unei perioade de șapte ani. 

Citeşte şi: ACORD al liderilor europeni privind termenii menţinerii Marii Britanii în UE. Cum va fi afectată România

BENEFICII PENTRU COPII

Un sistem de indexare la nivelul UE afectând plățile beneficiilor pentru copii către lucrătorii ai căror copii trăiesc într-un alt stat UE intră în vigoare imediat pentru noii solicitanți și pentru toți solicitanții de la 1 ianuarie 2020. Sistemul va permite guvernului să indexeze nivelul plăților efectuate pentru copiii ce trăiesc într-un alt stat membru la costul de trai de acolo și nivelul beneficiilor pentru copii de acolo.
   
EURO
Proiectul subliniază necesitatea unei „condiții echitabile” în reglementarea financiară și bancară. El acordă Marii Britanii dreptul de a supraveghea instituțiile și piețele financiare pentru a păstra stabilitatea financiară. Acest lucru „nu aduce atingere” competențelor existente ale Uniunii Europene de a acționa pentru a proteja stabilitatea financiară, precizează Reuters.