DOSARUL „Casa din Mihăileanu”. Traian Băsescu, cercetat pentru ABUZ în serviciu. MOTIVAREA instanţei

Traian Băsescu este cercetat, în dosarul "Casa din Mihăileanu", pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Judecătorii care au decis redeschiderea urmăririi penale în acest dosar susţin, în motivarea deciziei, că ancheta a fost suspendată întrucât Băsescu a beneficiat de imunitate, în calitate de preşedinte, dar precizează că faptele nu s-au prescris.

22 mai 2015, 09:54
DOSARUL „Casa din Mihăileanu”. Traian Băsescu, cercetat pentru ABUZ în serviciu. MOTIVAREA instanţei

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „Casa din Mihăileanu”, în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.

În motivarea magistraţilor se arată că procurorii Parchetului au cerut instanţei să confirme reînceperea anchetei cu privire la modul în care fostul şef al statului a obţinut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală, Traian Băsescu urmând să fie cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, arată Judecătoria Sectorului 1.

Astfel judecătorul de cameră preliminară constată că în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică nr. 889/P/2008 au fost efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals de către numitul Traian Băsescu.„, se arată în motivare, potrivit România TV.

Potrivit documentului, judecătorii explică faptul că Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: „Mă aştept la 60-80 de dosare. Dacă am încălcat legea, voi răspunde”

Judecătorii precizează că, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai este şef al statului de la sfârşitul anului 2014, „a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale”.

În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială.

În ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, judecătorul de cameră preliminară consideră că, perioadă în care a existat o imposibilitate obiectivă de a desfăşura procesul penal, nu intră în calculul termenului de prescripţie al răspunderii penale întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală.„, susţin magistraţii în motivare.

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „Casa din Mihăileanu”, în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.

În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ștefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un întreg etaj al imobilului, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei.

CITEŞTE ŞI TRAIAN BĂSESCU, chemat în instanţă. Judecătorii au redeschis dosarul „Casei din Mihăileanu”

Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuință de la stat, pentru că el avusese în proprietate o casă achiziționată în București în 2002, pe care o donase fiicei sale. În anul 2005, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații.  Avocata lui Traian Băsescu în acest dosar a fost atunci Elena Udrea.

Traian Băsescu a spus, miercuri seară, că se aşteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susţinând că atunci când şi-a terminat mandatul de primar împotriva sa erau depuse 700 de plângeri de către chiriaşi ai unor imobile naţionalizate şi de către „mici afacerişti” cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o în perioada 2000-2004, le-a demolat chioşcurile.

Dacă am încălcat legea, voi răspunde, dar eu sunt convins că am procedat corect şi respectând legile (…) Dacă instanţa va considera că Primăria şi eu am interpretat legea greşit, mă voi supune şi probabil voi reveni la starea de dinainte, nu mă voi opune„, a susţinut fostul preşedinte.

El a precizat că locuinţa din Mihăileanu este, de fapt, un bloc cu 12 apartamente, el cumpărând unul dintre acestea în calitate de chiriaş, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor clădiri preluate în mod abuziv de regimul comunist şi care îi acorda dreptul de a cumpăra imobilul dacă acesta nu era revendicat, indiferent dacă mai avea sau nu o casă.

Întrebat dacă dosarul „Casa Mihăileanu” a fost închis în 2005 din cauza imunității, fostul șef al statului a negat.

„În niciun caz. Vă mărturisesc că acum fiind provizoriu instalat la Scroviște, nu am actele la îndemână, dar din câte îmi aduc aminte a fost o analiză a situației legale și în nciun caz nu s-a închis pe chestiune de imunitate„, a explicat Traian Băsescu. 

 

Mai mult, acum se pot face cercetări complete pentru că Traian Băsescu nu mai este protejat de imunitatea de președinte. Tot în motivarea instanţei regăsim şi infracţiunile pentru care este cercetat acum în dosar Traian Băsescu.

Fostul preşedinte e acuzat de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals în dosarul casa din mihăileanu.

„În ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, judecătorul de cameră preliminară consideră că, perioadă în care a existat o imposibilitate obiectivă de a desfăşura procesul penal, nu intră în calculul termenului de prescripţie al răspunderii penale întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală.”

 

sursa: motivare judecători