DOSARUL GALA BUTE: Martorii propuşi de Elena Udrea vor fi audiaţi la DNA

Procurorii DNA vor audia, în perioada următoare, în cadrul anchetei privind Gala Bute, martorii propuși de Elena Udrea, dar și persoanele implicate în efectuarea donațiilor și prestarea serviciilor către organizația București a PDL.

01 apr. 2015, 14:11
DOSARUL GALA BUTE: Martorii propuşi de Elena Udrea vor fi audiaţi la DNA

În motivarea deciziei prin care a fost prelungit pe 23 martie arestul preventiv în cazul Elenei Udrea sunt indicate activitățile de urmărire penală care vor fi efectuate în perioada următoare de către procurorii DNA.

„Finalizarea raportului de constatare tehnico-științifică în domeniul informatic pentru a stabili legăturile existente între inculpații Udrea Elena, Breazu Tudor, Topoliceanu Ana Maria, Lungu Ștefan și Obreja Rudel, relațiile patrimoniale dintre aceștia, plățile efectuate și împrejurările în care au fost alterate fotografiile folosite de inculpatul Obreja Rudel la organele fiscale; audierea persoanelor implicate în efectuarea donațiilor și prestarea serviciilor către organizația București a PDL, pentru a stabili proveniența și cuantumul sumelor de bani folosite în acest scop; declasificarea de către Serviciul de Protecție și Pază a informațiilor comunicate cu privire la deplasările inculpatei Udrea Elena Gabriela”, se arată în documentul menționat, scrie Agerpres.

De asemenea, procurorii DNA îi vor reaudia pe inculpații Miron Lupulescu și Cristofor Alin Condoiu cu privire la noua încadrare juridică a faptelor reținute în sarcina acestora; va fi schimbată încadrarea juridică și vor fi reaudiați inculpații Adrian Gărdean și Miron Dorel Gărdean.

În plus, vor fi audiați martorii propuși de Elena Udrea și vor fi obținute înscrisuri solicitate din Spania și Bulgaria prin intermediul comisiilor rogatorii internaționale.

Tot în motivare sunt indicate și activitățile întreprinse de procurori după arestarea Elenei Udrea: obținerea de relații de la Partidul Național Liberal (fost PDL), Ministerul Dezvoltării Regionale, ING Asigurări de Viață SA, Romgaz SA, Transelectrica SA, Complexul Energetic Oltenia SA, Hidrolelectrica SA, SC Rogard Coom Impex SRL și SC Iproeb SA; au fost realizate percheziții în sisteme informatice asupra calculatoarelor și mediilor de stocare ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare; a fost dispusă efectuarea unei constatări tehnico-științifice în domeniul informatic cu privire la datele identificate în urma perchezițiilor informatice; au fost identificate bunurile deținute de inculpați, au fost întocmite procesele verbale de instituire a măsurii asigurătorii și s-au luat inscripțiile ipotecare corespunzătoare.

Pe 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul fostului ministru Elena Udrea pusă sub acuzare în dosarul „Gala Bute”.

În același dosar, instanța a prelungit arestul preventiv pentru fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana deținută de Elena Udrea.

De asemenea, instanța a prelungit arestul la domiciliu pentru Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului) și Cornel Resmeriță (primarul municipiului Lupeni).