Dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”. Cum mergea subvenţia pentru gaze la export STENOGRAME

Procurorii DIICOT cer din nou aviz pentru urmărirea penală împotriva foştilor miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, în dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae". Cei doi sunt acuzaţi că au prejudiciat statul favorizând compania miliardarului să obţină gaze naturale la un preţ mult sub cel al pieţei. În dosar se regăseşte şi stenograma unei discuţii purtate pe aceasta temă într-o şedinţă de guvern, pentru care procurorii au cerut desecretizarea.

02 feb. 2015, 21:54
Dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”. Cum mergea subvenţia pentru gaze la export STENOGRAME

Varujan Vosganian este cercetat pentru că, susţinând acordarea în continuare a unei subvenţii la preţul gazului pentru firmele lui Ioan Niculae, şi-a încălcat atribuţiile de serfviciu, a aderat la un grup infracţional organizat şi a fost complice la delapidare, spun procurorii.

În dosarul anchetatorilor este inclusă şi stenograma unei discuţii care a avut loc pe 20 februarie 2008 în timpul unei şedinţe de guvern, în cadrul căreia Vosganian încerca să-l convingă pe premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, şi pe colegii de cabinet că este cazul să se subvenţioneze preţul gazelor pentru producătorii de produse chimice, deşi aceştia duceau către export majoritatea produselor finite. Din discuţia respectivă şi din alte date prezente la dosar, anchetatorii au concluzionat că Varujan Vosganian şi-a încplcat grav atribuţiile de ministru, urmărind realizarea interesului privat al grufpului infracţional iniţiat de Ioan Niculae, cu toate că de fapt ar fi trebuit să urmărească, să elaboreze şi să asigure îndeplinirea unei politici în domeniul gazelor naturale prin intermediul căreia profitul SNGN ROMGAZ SA, societate naţională de interes strategic, să fie maximizat şi nu să fie pusă în slujba unui client privat.

Un extrasul din stenograma şedinţei de Guvern din data de 20.02.2008 vizând aspectul în cauză redă, potrivit anchetatorilor, interesul maxim al ministrului Varujan Vosganian în privinţa susţinerii scopului grupului infracţional:

Varujan Vosganian: …am să vă rog să fiţi…Lucrurile în privinţa asta stau aşa, stimaţi colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie şi am prezentat…Industria are 9000 de salariaţi şi consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creşterea gazului natural, ci este faptul că, o dată cu creşterea gazului natural şi, atenţie, la ei nu creşte cu 8%, la ei creşte cu…mai mult, pentru că preţul gazului la industrie este 60% intern şi 40% extern şi atunci…..

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrăşăminte din Rusia şi China sau de la ăştia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeţi dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9000 de salariaţi, 70% din producţia lor se duce la export, deci….

Călin Popescu Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producţia, înseamnă chiar că suntem proşti.

Varujan Vosganian: Păi, nu suntem, că ne creşte deficitul…în fine….

Călin Popescu Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala… Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte.

Varujan Vosganian: Ştiţi cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau aşa: există anumite industrii la care în toate ţările se face această treabă, se lucrează prin preţul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte ţări, industria de îngrăşăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 şi 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitaţi că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăştia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă şi pe piaţa internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…

Călin Popescu Tăriceanu: Să ne scadă preţurile…

Varujan Vosganian: Nu să ne scadă preţurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneţi dumneavoastră şi care este în vîrtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun aşa: ca să nu impietăm asupra producţiei agricole cu creşteri de preţuri, să-i lăsăm şi pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40.

(…)

Călin Popescu Tăriceanu: Varujan, senzaţia mea, să spun pe scurt, senzaţia mea este că eu, în loc să creez valoare adăugată la chestia asta, export valoare adăugată. Da? Asta e!

Varujan Vosganian: Hai acum, totuşi, păstrând proporţiile, 10 dolari subvenţie la mia de metri cubi ce dăm noi sunt câteva milioane de euro, nu cred că asta poate fi…adică câteva milioane de euro ca să muncească 9000 de oameni şi să… (…) De ce-mi iei tu banii? De ce-mi smulgi inima din piept, micşorându-mi veniturile?”.

DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Varujan Vosganian în dosarul penal privindu-l pe Ioan Niculae. Cererile de avizare urmează să fie înaintate de procurorul general către Senat, în cazul lui Varujan Vosganiei, şi către Preşedinţie, în cazul lui Adriean Videanu.

D.I.I.C.O.T a înaintat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referatele prin care s-a solicitat aviz pentru urmărire penală faţă de VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României – Senat în actuala legislatură), sub aspectul infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „complicitate la delapidare”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Solicitarea va fi trimisă Senatului.

De asemenea, procurorii DIICOT au înaintat procurorului Tiberiu Niţu o cerere pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, sub aspectul infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, „abuz în serviciu” şi complicitate la „delapidare”. Cererea va ajunge la Administraţia prezidenţială.

Din referatul întocmit de către procurorii D.I.I.C.O.T rezultă că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către suspectul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

„Demersurile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN s-au realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În referat, procurorii DIICOT susţin că „prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale”. Mai mult, „SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI”, mai susţin procurorii.

În Referate se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC INTERAGRO SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN ROMGAZ SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010, se mai arată în comunicatul DIICOT.